Se anunță 14 grade Celsius de Anul Nou în sudul României. Unii se bucură, dar valorile nu sunt normale pentru sfârșitul de an. În iernile copilăriilor noastre, ale părinților și bunicilor, zăpada era până la genunchi și acoperea ocrotitor culturile. Strămoșii noștri spuneau că iarna ucide virușii și microbii. În ultimii ani, anotimpurile s-au schimbat. Toată Omenirea se confruntă cu fenomene extreme.
Catastrofe naturale care au zguduit Omenirea în 2021
Catastrofele naturale din 2021 au ucis cel puțin 1.100 de persoane pe tot globul, fără să fie luată în calcul pandemia. Un ONG britanic, Christian Aid, a calculat că peste 1,3 milioane de oameni au rămas fără case. Asupra regiunii lor s-au abătut incendii de vegetație, secetă și temperaturi extreme.
Vremea îi uimește chiar și pe meteorologi. Anul acesta, pe toată planeta s-au înregistrat fenomene extreme, istorice. La noi a fost cel mai lung val de căldură, iar prin Europa au fost tornade și temperaturi extreme. În Siberia, aproape de Polul Nord s-au înregistrat 30,5 grade Celsius (19 mai 2021). Pagubele totale au depășit 170 de miliarde de dolari. Calculul făcut de Christian Aid s-a bazat doar pe acele persoane care au avut asigurări, dar în țările sărace cifrele sunt departe de realitare.
De exemplu, în Sudanul de Sud, inundaţiile, al căror cost economic nu a putut fi evaluat, au afectat aproximativ 800.000 de oameni, scrie Christian Aid.
Inundații catastrofale în SUA, Europa și China
Furtuna Ida, de la sfârşitul lunii august/începutul lui septembrie 2021, a provocat inundaţii la New York, cu costuri economice estimate la 65 miliarde de dolari. În Europa, furtunile și tornadele din iulie, au produs pagube uriașe în Germania, Belgia, Cehia, Elveția, Luxembourg, Polonia și în România, estimate la 43 miliarde de dolari.
Furtuna de iarnă Uri în Statele Unite, cu un val de frig până în Texas, a afectat în special reţeaua electrică şi a provocat pagube de 23 de miliarde.
Inundaţiile din provincia Henan, în China, în iulie, a depăşit daune de 17,6 miliarde de dolari. Au mai fost inundații catastrofale în Canada (noiembrie, 7,5 miliarde), un val de frig la sfârşitul lunii aprilie din Franţa (5,6 miliarde), care a devastat podgorii prestigioase. A produs pagube immense ciclonul Yaas în India şi Bangladesh (mai, 3 miliarde), taifunul In-Fa în China (iulie, 2 miliarde), inundaţiile din Australia (martie, 2,1 miliarde) şi ciclonul Tauktae în India şi Sri Lanka (mai, 1,5 miliarde).
Incendii devastatoare
Grecia a avut cu adevărat o vară fierbinte în 2021. Țara pe care românii o iubesc s-a confruntat cu incendii devastatoare după ce s-au înregistrat temperaturi record și vânturi puternice. Flăcările au distrus locuințe și culturi, ucigând trei persoane.
În iulie și în august, California s-a confruntat cu încă un an de incendii forestiere care au ars 10.396 de kilometri pătrați și au ucis trei persoane. Incendiile din Rusia au făcut toate celelalte incendii din lume de anul acesta să pară mai mici. Incendiile din Serbia au emis de șapte ori mai mult dioxid de carbon decât cele din SUA.
La polul celălalt, au fost secete extreme în Columbia, Turcia și Kenya care au dus la moartea aanimalelor și la distrigerea culturilor.
Ritmul cu care se încălzește planeta s-a întețit. Pe 2 octombrie, au fost înregistrate noi recorduri de temperatură în trei țări din Asia, a anunțat meteorologul Scott Duncan, pe Facebook.
- Iran 46.0°C (nou record)
- Morocco 43.5°C (nou record)
- China 38.9°C (nou record)
- South Korea 32.3° (nou record).
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook