Singura greutate este să găsiți vinete mici, cât un deget. Sunt perfecte pentru o dulceață foarte gustoasă.
Dulceață de vinete. O rețetă inedită
Dacă mergeți în Grecia în vacanță, încercați dulceața de vinete pe care o fac ei și este foarte gustoasă. Este o rețetă clasică, mai greu de făcut la noi pentru că vinetele acelea mici, cât degetul, sunt mai greu de găsit.
- 1 kg de vinetele mici, cât degetul sau o lămâie,
- 750 de grame de zahăr,
- 2 cești de apă,
- sucul de la 3 lămâi,
- migdale curățate și cuișoare.
- Opțional: nucă (100 de grame, miere, un baton de vanilie, nucșoară).
- Se curață codița vinetelor și și se face o mică incizie pe lung la fiecare vânătă, acolo vor întra migdalele.
- Se pun într-un vas cu apă multă în care adăugăm sucul a două lămâi. Acoperim cu o farfurie, că să stea scufundate în apă și lăsăm așa 2-3 ore. Urmează să le strecurăm și să le fierbem în apă curată, până se înmoaie puțin. În final se scot și se pun în apă rece, pentru 3-4 ore. Schimbați apa de cîteva ori.
- Pentru sirop, se fierb cele două cești de apă cu zahărul și apoi se adaugă vinetele. Se fierb 7 minute, se trag de-o parte și se lasă să stea 12 ore (de obicei peste noapte). Dacă doriți să puneți și nuci (100 de grame) se pun la fiert o dată cu vinetele.
- Se pun din nou pe foc în ziua următoare, până se leagă siropul (cu metoda picăturii), adăugînd sucul unei lămâi la sfârșit, că să nu se zaharisească.
- Luați spuma, ca la orice dulceață. Se lasă să se răcească și, în final, se umple fiecare vânătă cu o migdală (migdalele se rumenesc dinainte în tigaie) și se înfige câte o cuișoară în partea în care era codița.
- Încă un clocot și se pune dulceața în borcane de sticlă, sterilizate. Se păstrează în frigider. Sursa și foto: http://jurnaldegradina.blogspot.com
Pentru mesaje, informații și fotografii puteți să ne scrieți pe adresa redactie@retetesivedere.ro