Au fost descoperite 18 substanțe care îmbolnăvesc copiii de astm

Au fost descoperite 18 substanțe care îmbolnăvesc copiii de astm
Până acum se credea că fumul și acarienii declanșează astmul în rândul copiilor. Oamenii de știință însă au descoperit că lucrurile sunt mult mai grave.

Au fost descoperite 18 substanțe care îmbolnăvesc copiii de astm. Acestea sunt poluanți și se găsesc în atmosferă. Oamenii de știință au tras un semnal de alarmă în care arată că nu doar acarienii şi fumul sunt factori declanşatori cunoscuţi ai astmului la copii, relatează UPI.

„Astmul reprezintă una dintre cele mai răspândite boli ce afectează copiii din Statele Unite. În acest studiu, am elaborat o listă cu poluanţi atmosferici la care un copil mic ar putea fi expus şi care pot declanşa probleme pe termen mai lung asociate astmului bronşic”, a declarat doctor Supinda Bunyavanich, coautoare a studiului şi profesoară de pediatrie, genetică şi genomică la Facultatea de Medicină Icahn de la Mount Sinai Hospital din New York.

18 substanțe care îmbolnăvesc copiii de astm

Cercetătorii au identificat un număr de 18 substanţe chimice individuale care pot avea legătură cu astmul în rândul copiilor. În urma expunerii la acestea, copiii necesitau medicaţie zilnică pentru controlul astmului sau ajungeau la Urgențe, ori chiar să fie spitalizați.

Echipa de oameni de ştiinţă a descoperit, de asemenea, și noi asocieri între efectele astmului asupra copiilor şi 20 de combinaţii de poluanţi. Mai mulţi poluanţi din aceste combinaţii nu fuseseră niciodată asociaţi cu riscul de astm pe termen lung.

„Rezultatele noastre prezintă modul în care poluanţi individuali şi în combinaţii pot conduce la probleme asociate astmului. Sperăm că o viziune mai cuprinzătoare şi holistică asupra poluării atmosferice va putea reduce într-o zi povara astmului la copii”, a mai declarat Bunyavanich, citată într-un comunicat emis de spital.

Copii îmbolnăviți de poluare

Echipa ei a utilizat un algoritm de învăţare automată pentru a evalua potenţiala expunere timpurie la zeci de poluanţi în rândul a 151 de copii cu astm uşor până la sever. Astfel, medicii au descoperit că majoritatea copiilor făceau astm de la o combinație de poluanți, care nu mai fuseseră niciodată asociaţi cu astmul.

Constatările au fost publicate recent în Journal of Clinical Investigation. Este cunoscut că astmul afectează aproximativ 7% dintre copiii din Statele Unite, provocând respiraţie şuierătoare şi tuse.