Simona Ionescu / Redactor Șef

Azi e furtună solară intensă și e grav. Ce pagube va produce. Dar există și o parte frumoasă

Azi e furtună solară intensă și e grav. Ce pagube va produce. Dar există și o parte frumoasă
O furtună solară cu o viteză de peste 1,3 milioane de kilometri pe oră va ajunge pe Pământ joi. Se așteaptă să provoace probleme navigației aeriene și sateliților. va afecta recepţionarea undelor radio şi comunicațiile. 

furtună solară puternică atinge Pământul, după ce a călătorit cu o viteză de 1,3 milioane de kilometri pe oră. Aceasta a fost declanșată de petele solare.  Adică, niște regiuni întunecate ale astrului nostru, cu o temperatura de peste 3.500 de grade Celsius. Petele solare sunt zone întunecate de pe suprafața Soarelui, care sunt de obicei mai reci decât restul stelei.

Când oamenii de știință susțin că sunt „mai reci”, înseamnă că temperatura medie a unei pete solare este întotdeauna peste 3.500 de grade Celsius, deși temperatura medie a suprafeței Soarelui este de 5.500 de grade Celsius.

Cu toate acestea, pe măsură ce câmpul magnetic se întărește, energia din pata solară crește, putând avea ca rezultat o erupție solară sau o ejecție a masei coronare (CME).

Furtuna solară atinge Pământul pe 13 mai

Potrivit NASA , o furtună solară de această intensitate poate provoca „fluctuații ale rețelei electrice” și poate avea „un efect minor asupra operațiunilor prin satelit”.

În acest caz, ar putea cauza probleme tehnologiei bazate pe sateliți. Se poate spune că ar putea declanșa o furtună geomagnetică din clasa G1, potrivit experţilor spațiali.

Partea frumoasă a lucrurilor: vom avea Aurore Boreale

Puternica furtuna geomagnetica, aflată în desfășurare, va produce şi Aurore Boreale pe cerul nopții. Se va întâmpla după amurg, în Europa Centrală şi în Statele Unite.  Asta a anunțat John David McKinnon din Alberta, Canada. Acest lucru se datorează faptului că atunci când fotonii bombardează bariera magnetică a Pământului, acesta se extinde, făcând semnalele satelitului mai greu de recepționat.

„Sosește un CME”, a scris astronomul Tony Phillips pe site-ul Space Weather. Norul de furtună solară, care a fost aruncat spre Pământ de un filament de magnetism în erupție pe 9 mai, este prevăzut să apară în intervalul 12 – 13 mai.

Acest gen de furtună se produce doar de 100 de ori pe ciclul solar, care se întinde pe o durata de 11 ani, potrivit Administratiei Naționale a Oceanului si Atmosferei (NOAA) din Statele Unite, scrie natureworldnews.

Horoscop Minerva – 13 mai. Atenționare pentru o zodie: sănătatea unei persoane dragi e îngrijorătoare

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre