Simona Ionescu / Redactor Șef

Baba Yaga, vrăjitoarea ticăloasă. ”Muma pădurii” a rușilor

Baba Yaga, vrăjitoarea ticăloasă. ”Muma pădurii” a rușilor
Baba Yaga este o combinație între ”Muma pădurii” de la noi și ”Cenușăreasa”. Un personaj de basm cu o vrăjitoare când bună, când rea. O lume fantastică, cu valoare poetică.

Baba Yaga este un personaj de poveste de la ruși. ”Baba” înseamnă și bunică și bătrână, iar ”Yaga” este și șarpe și rău. Este ilustrată în mod obișnuit călărind pe o mătură, mânuind o baghetă.

Cine este Baba Yaga, ”Muma pădurii” a rușilor

Baba Yaga își bagă nasul lung în treburile altora. Este un personaj din basmele rusești de unde și poporul român s-a inspirat pentru ”Muma pădurii”.

Poporul român s-a inspirat din basmele rusești cu Baba Yaga pentru ”Muma pădurii”

Baba Yaga este hidroasă și o ticăloasă căreia îi place să-i mănânce pe cei care nu își fac treaba, scrie evenimentulistoric.ro.

Se crede că baba înseamnă ceva asemănător cu „bătrâna” sau „bunica”, în timp ce yaga are teorii contradictorii ale semnificației, de la „șarpe” la „rău”.

La baza constituirii personajului au stat vechi credințe magice, superstiții sau reprezentări figurative ale forțelor naturii. Acestea și-au pierdut semnificația inițială, căpătând numai o valoare poetică, fantastică.

Cea mai obișnuită portretizare a acestui personaj este fie ca o femeie bătrână, fie ca un trio de surori bătrâne, toate fiind descrise slabe, cu dinți de fier și nasuri atât de lungi încât ating tavanul odăii în care dorm.

Este ilustrată în mod obișnuit călărind pe o mătură, mânuind o baghetă.

Baba Yaga, personaj de basme

Baba Yaga își bagă nasul lung în treburile altora

Poveștile au de obicei loc în coliba ei, care este ascunsă adânc în pădure. Stă pe picioare magice de pui, cu capul unui cocoș deasupra.

Legenda spune că locuința este înconjurată de un gard făcut din oase umane.

Soba este un detaliu comun în poveștile despre acest personaj, deoarece cel care nu-și face treaba este gătit și mâncat.

Cu toate acestea, în ciuda apetitului pentru mâncare, vrăjitoarea este întotdeauna descrisă ca slabă și osoasă.

Baba este prezentată fie ca o binefăcătore, fie o ticăloasă, fie ajutându-l pe eroul basmelor slave, fie împiedicându-l.

Indiferent de promisiunea pe care i-o face eroului, după îndeplinirea sarcinilor, ea o respectă.

Majoritatea poveștilor despre Baba Yaga nu sunt despre ea în mod direct, ci despre eroi care o întâlnesc.

Vasilisa cea Frumoasă

Într-o poveste, „Vasilisa cea Frumoasă”, Vasilisa este un personaj de tip Cenușăreasa cu o păpușă magică, a cărei mamă a murit. Tatăl s-a recăsătorit cu o femeie oribilă, cu fiice la fel de nemiloase.

Când tatăl Vasilisei pleacă într-o călătorie, noua mamă vitregă le vinde casa. Se mută cu cele trei fete într-o căsuță în pădure, oferindu-le fiicelor sarcini imposibile de îndeplinit la lumina lumânărilor.

Vasilisa se aventurează să iasă din casă la cererea surorilor vitrege pentru a găsi mai multă lumină. Ea o întâlnește pe Baba Yaga, care îi dă multe treburi dificile lui Vasilisa în schimbul unui incendiu care s-o ducă înapoi în gospodăria ei.

Vasilisa duce la bun sfârșit toate sarcinile și i se un felinar dintr-un craniu de la care ia foc oribila sa nouă familie.

Inevitabil, povestea lui Vasilisei se încheie fericit, cu nunta ei cu țarul Rusiei.


Cinci mistere care nu au fost elucidate nici până azi. Mormântul Cleopatrei, printre ele

Istoria uitată a primei regine a Angliei. Bloody Mary, Maria Sângeroasa

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre