Biserica din deal a fost construită între anii 1200-1250. A rezistat atâta vreme datorită oamenilor locului. Este una dintre puţinele construcții aproape neschimbate în utimii 800 de ani.
Biserica Fortificată de la Cisnădioara, locul unde tinerii arătau că sunt puternici
Biserica fortificată Cisnădioara se află la 10 km de Sibiu, într-un loc impresionant. Nu este ușor să ajungi până sus, în vârful dealului Mihail, unde a fost ridicată biserica. Trebuie să urci foarte multe trepte. Este unul dintre cele mai cele mai vechi și mai reprezentative monumente ale stilului romanic din Transilvania. A fost construită din piatră între anii 1162 şi 1223.
În centrul fortificaţiei aflate deasupra satului se găseşte una dintre cele mai vechi biserici din ţară, ridicată între 1200 şi 1250. Două scări săpate în grosimea zidurilor masive urcă până la rămăşiţele turnurilor care nu au fost niciodată terminate.
O legendă spune că înainte de căsătorie bărbaţii din Cisnădioara trebuiau să împingă o stâncă mare până sus, la biserica fortificată. Pietrele adunate astfel erau rostogolite peste duşmani, în caz de atac. O parte a acestei tradiţii încă este respectată astăzi. Mulţi tineri încă se mai opintesc în ziua nunţii să urce bolovani uriaşi la cetate. Arată în acest fel că sunt puternici, demni de a se căsători.
Aici era loc de împăcare între soți
O a doua legendă arată că atunci când un cuplu dorea să divorțeze, era încuiat în micuța casă din interiorul fortificației. Trebuiau să rămână acolo până rezolvau neînțelegerile. În cazul în care cei doi nu găseau împăcarea, nu mai ieșeau niciodată de-acolo.
În varful dealului, biserica realizata pe un platou ingust este păstrată integral. Este înconjurată de un zid oval, de 4-6 m înălțime pe exterior și 2-3 m pe interior. De aici, poți vedea priveliștea asupra munților și a satului săsesc.
Din anul 1940, capela Michaelis adapostește plăci comemorative ale unor soldați germani și austro-ungari căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial.
Astăzi, cetatea aparține orasului Cisnadie. În biserică nu se mai țin slujbe. Însă datorita acusticii foarte bune, lăcasul găzduiește diverse concerte, spectacole de teatru și expoziții.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook