Bucuria copiilor în comunism: Așchiuță, păpușa năzdrăvană

Bucuria copiilor în comunism: Așchiuță, păpușa năzdrăvană
Nu lipsea nici un copil din fața televizoarelor alb-negru când începea ”Așchiută”. Era o păpușă năzdrăvană, foarte simpatică. Cea care o mânuia era actrița cu voce de aur, Daniela Anencov.

Așchiuță, păpușa năzdrăvară era bucuria copiilor în comunism, alături de personajele de desene animate Mihaela, Miaunel și Bălănel. Actrița care i-a dat viață lui Așchiuță a fost Daniela Anencov, azi în vârstă de 79 de ani.

Bucuria copiilor în comunism: Așchiuță, păpușa năzdrăvană

Nu lipsea nici un copil din fața televizoarelor alb-negru când începea ”Așchiută”. Era o păpușă năzdrăvană, simpatică, mânuită de actrița Daniela Anencov.

Actrița Daniela Anencov a bucurat generații de copii și pe scenele teatrelor Ion Creangă și Excelsior, iar mai apoi a fost clovnul Hapciu în formatul de televiziune “Ba da, Ba nu!”.

Acum, Daniela Anencov a împlinit frumoasa vârstă de 79 de ani, pe 19 ianuarie.

Înainte de telefoane și educație online, erau puține locuri unde se puteau distrau copiii. Era Teatrul Ion Țăndărică din București, câteva desene animate la televizor și Daniela Anencov, mânuitoarea lui ”Așchiuță”, care aducea zâmbete pe chipul copiilor în vremurile cenușii din comunism.

Daniela Anencov, o bunică fericită

Daniela Anencov locuiește de ceva timp în Franţa, la Paris, de unde face naveta în Statele Unite, să își vadă nepoții de acolo.

Într-o fotografie din 2017, vedem toată familia reunită a Danielei Anencov

„Acum Daniela e o bunicuță respectabilă, tonică și spumoasă, care face naveta între nepoții săi, împrăştiați pe două continente: la Paris – fiul Andreei, fata cea mare a Danielei și, respectiv, la New York, unde o întâmpină, în fiecare an, nici mai mult nici mai puțin decât 3 nepoți, de la Alexana, fata sa cea mică”, mai spunea Marina Almășan.

Daniela Anencov, 40 de ani la TVR

Daniela Anencov, născută la 19 ianuarie 1942. A fost crainică la TVR între anii 1960 și 2000.

La un an de la înființarea Televiziunii Publice (în 1958), eleva de liceu Daniela Anencov a fost deja celebră alături de păpușa Aşchiuță.

”Milioane de copii și părinți au aplaudat-o, decenii în șir, pe scenele teatrelor Ion Creangă (Țăndărică) și Excelsior.

Mai apoi, copiii copiilor au îndrăgit-o și ei, descoperind-o îndărătul nasului roșu cu care clovnul Hapciu înveselea formatul de televiziune «Ba da, Ba nu!», a povestit Marina Almășan când s-a întâlnit la Paris cu actrița Daniela Anencov.


Celebrul critic de artă Ruxandra Garofeanu, 32 de ani în TVR

Recomandarile noastre