Criticul de artă Ruxandra Garofeanu, 32 de ani realizator de emisiuni de radio şi televiziune şi preşedinta fundaţiei Artsociety, a murit la vârsta de 76 de ani, astăzi, 18 ianuarie.
Celebrul critic Ruxandra Garofeanu, 32 de ani în TVR
Ruxandra Garofeanu, 32 de ani în TVR! Cei care au văzut sau au ascultat emisiunile realizate de Ruxandra Garofeanu la radio și Televiziunea Română stăteau cu gurile căscate.
O voce plăcută le vorbea despre artă atât de interesant, atât de plăcut, încât toți erau fascinați.
Ruxandra Garofeanu a studiat la Institutul „Nicolae Grigorescu”, secţia Istoria şi Teoria Artei, licenţiată în artă modernă şi contemporană românească.
Criticul de artă a realizat, în perioada 1966 – 2004 (cu o pauză de 8 ani), emisiuni la Radio România şi la Televiziunea Română.
A fost membru în Consiliul de Administraţie al TVR, dar şi consilier cultural al primarului sectorului 2 al Capitalei.
De asemenea, a fost curator de expoziţii şi director al galeriei de artă Artmark.
În 2011, a primit premiul „Margareta Sterian” pentru creaţie muzeografică şi plastică, pentru numeroasele expoziţii realizate în Sectorul 2.
”În anul 1983 am fost dată afară din TVR, împreună cu Andrei Bacalu, Vartan Arachelian și multi alții, pe motiv că nu eram la înalțimea standardelor TVR, desi primeam anual nota maximă, atunci când șefii compartimentelor făceau evaluările.
De fapt, fusesem înlăturați din cauza rudelor plecate în străinate. În cazul meu, sora.
Până acum n-am fost pensionar, în sensul exact al cuvântului, decât câteva zile si in acte.
După plecarea din TVR, am avut chiar si două angajari, paralele.
Dacă ai ceva de spus si de făcut, întotdeauna e nevoie de tine. Un coleg îmi spunea, nu demult:Doamnă, dumneavoastră nu aveti vârstă, vă impăcați cu toate generatiile!
Sper să aibă dreptate!”, spunea acum 6 luni, Ruxandra Garofeanu, Marinei Almășan, în interviul ”TVR de ieri și azi. Episodul 12”
Ruxandra Garofeanu a realizat o importantă operă de educație culturală
O mulțime de artiști contemporani îi sunt recunoscători Ruxandrei Garofeanu. I-a ajutat, i-a lăudat, i-a promovat.
”Off Ruxandra! Ce tristă veste a acestei dimineți! Și ce pierdere!
Marca Ruxandra Garofeanu! Am fost colege în Televiziune și, după 1990, am participat (la unele am colaborat) la aproape toate evenimentele pe care le-a organizat.
Galeria Dialog pe care a creat-o la Primăria Sectorului 2 din București a ținut mai mult de zece ani capul de afiș al instituțiilor culturale bucureștene.
În 2006, în Anul Carol I, m-a rugat să-l aduc pe Regele Mihai în expoziția creată special în Galeria Dialog.
Au venit Regele Mihai și Regina Ana și au fost încântați de ce au văzut și au trăit în acel spațiu.
La plecare, Regina Ana mi-a spus: «Aici se respiră altceva!» Un spirit creator efervescent, cu o vastă cultură”, a scris Marilena Rotaru, realizator TV.
Colegii din TVR despre Ruxandra Garofeanu
Prin emisiunile de radio și televiziune, prin filme documentare, prin expozițiile și evenimentele de la Galeria Dialog și Artmark, Ruxandra Garofeanu a realizat o importantă operă de educație culturală și artistică.
A fost un ministru al culturii fără portofoliu. Spunea adesea: ”Unii spun, alții fac. Țelul meu este să fac.”
Încercările grele prin care a trecut de-a lungul vieții, i-au șubrezit mult sănătatea. Nu se lăsa biruită. Asemenea scoicilor, din fiecare rană mai crea o perlă.
Îmi vei lipsi Ruxi! Îmi vor lipsi convorbirile noastre când ne consiliam una pe alta în toiul nopților! Îmi vor lipsi vernisajele tale!
Îmi va lipsi dragostea și prețuirea ta!
Dumnezeu să te odihnească în Lumina fără de început și fără de sfârșit!”, a scris Marilena Rotaru, realizator TV.
Celebrul critic Ruxandra Garofeanu a murit
Într-un mesaj publicat luni, 18 ianuarie, pe Facebook, directorul Muzeului Naţional al Ţăranului Român, Virgil Niţulescu, a anunţat:
„Dumnezeu s-o odihnească pe Ruxandra Garofeanu! S-a prăpădit azi noapte, după o suferinţă foarte grea, de multe luni de zile.
Şi mai devreme, Ruxandra alesese să ignore boala.
Cochetă, cum a fost, întotdeauna, pur şi simplu, nu dorea să lase gândurile negre să îi acapareze existenţa.
Veşnic curioasă, era o enciclopedie a artei contemporane româneşti şi o autoritate recunoscută pentru piaţa de artă. Ne va lipsi”.
Cornel Coman, un minunat actor uitat pe nedrept
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook