Cafeaua lui Marghiloman, sofisticată și aristocrată. Încearcă rețeta în dimineața când stai acasă!

Cafeaua lui Marghiloman, sofisticată și aristocrată. Încearcă rețeta în dimineața când stai acasă!
Potrivit legendei, rețeta singurei cafele românești s-ar datora valetului lui Alexandru Marghiloman, care a fost nevoit să improvizeze un preparat care să fie pe gustul politicianului.

Din acel moment și până în zilele noastre, România se mândrește cu rețeta unui preparat care vă cucerește de la prima sorbitură.

Potrivit istoriei, celebrul politician Alexandru Marghiloman, politician, jurist, fost premier al României și unul dintre marii moșieri era iremediabil îndrăgostit de cafea. Aflat într-o bună zi la vânătoarea, i-ar fi cerut valetului să-i pregătească una.

Neavând cele necesare preparării unei cafele pe măsura politicianului, acesta a improvizat pe loc și, pentru că în acel loc nu ar fi existat apă, a pus coniac. Ce a ieșit a fost o adevărată minunăție, iar Marghiloman a fost extrem de mulțumit.

La loc de cinste la Capșa și Hanul lui Manuc

Așa a luat naștere marghilomana, cafeaua preferată a aristocraților de după Primul Război Mondial, care făceau coadă la Capșca să bea o asemenea licoare delicioasă.

Cafeaua lui Marghiloman, la cinste și în zilele noastre

De asemenea, marghilomana se afla la loc de cinste la Hanul lui Manuc, unde aveau loc balul mascate și serate mondene. După ce se delectau cu tot felul de preparate culinare și băuturi fine, petrecăreții cereau întotdeauna o astfel de cafea, care le mergea la suflet.

Cum se prepară marghilomana

În trecut, marghilomana era fiartă cu rom sau coniac, fiartă în ibrice așezate în nisip și servită în ceșcuțe fără toartă, cunoscute sub denumirea de filigeană. Pentru a prepara o cafea ca în vremurile demult uitate, puneți la fiert 100 ml coniac și două lingurițe cu zahăr. Când preparatul începe să dea în clocot, se pun și trei lingurițe cu cafea.

Opriți focul, acoperiți și lăsați la infuzat câteva minute. Consumați cu plăcere. Marghilomana se mai prepară și după o altă rețetă. Puneți la fiert apă cât încape într-o ceașcă și o linguriță cu zahăr. Când dă în clocot, adăugați cafeaua și romul. Savurați fierbinte, alături de cei mai buni prieteni.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre