Calculul a fost făcut. Iată când pică cea mai tristă zi din an! Blue Monday e un fenomen teribil

Calculul a fost făcut. Iată când pică cea mai tristă zi din an! Blue Monday e un fenomen teribil
Cea mai depresivă zi din an cade în 2022 mai repede decât anul trecut. Calculul a fost făcut, chiar dacă există specialiști care contestă ecuația.

Blue Monday, cea mai depresivă zi din an, cade, anul acesta luni, 17 ianuarie. Conceptul de Blue Monday – Lunea albastră a apărut în anul 2005, într-o emisiune a televiziunii Sky Travel. Jurnaliștii au prezentat atunci, în premieră, o ecuație menită să calculeze cea mai depresivă zi din an.

Formula a fost concepută de psihologul Cliff Arnall, un tutore de la Centrul pentru Învățare din cadrul Universității Cardiff.

Cum este calculată  data Blue Monday

Concret, data celei mai depresive zi din an este cea de a treia zi de luni a lunii ianuarie. Ecuația lui Arnall ține cont de temperatura medie, numărul de zile care s-au scurs de la ultimul salariu, numărul de zile până la următoarea vacanță și durata medie a zilei. Psihologul a mai luat în calcul și datoriile acumulate în urma sărbătorilor de sfârşit de an, dar inclusiv faptul că mulţi oameni pur și simplu urăsc zilele de luni. Conceptul a prins și se vehiculează pe întreg mapamondul de 16 ani încoace.

Contestații și studii

Un număr mare de neurologi și matematicieni contestă în continuare legitimitatea calculului celei mai depresive zi din an. Profesorul Dean Burnett, care a lucrat în Neuroscience la Universitatea din Cardiff timp de cinci ani susține că „ecuația în sine este o farsă. Este o prostie sau un alt mod politicos de a afla «treburile» la care te poți gândi”, după cum a declarat acesta pentru The Guardian.

Pe de altă parte, există studii care au studiat fenomenul. Și care tind să îi dea dreptate calculului lui Arnall. După primul studiu realizat de cercetătorul britanic pe această temă, în 2005, alte analize, realizate ulterior, au întărit ipoteza Blue Monday.

Una dintre ele a demonstrat, de exemplu, că cea de-a treia zi de luni din ianuarie corespunde unui vârf de absenteism la locul de muncă. Un alt studiu a evidenţiat o anumită creştere a numărului cererilor de divorţ care sunt depuse în instanţă în fiecare a treia zi de luni din luna ianuarie.