Simona Ionescu / Redactor Șef

Camionagiul care a ucis 24 de oameni. A vrut să își răzbune familia

Camionagiul care a ucis 24 de oameni. A vrut să își răzbune familia
În ”topul” criminalilor din Românai se află Eugen Grigore, un camionagiu din Iași. În ziua în care și-a găsit soția și copilașii uciși, a decis să se răzbune. A strivit cu camionul 24 de persoane.

Eugen Grigore a călcat cu camionul 24 de persoane. Culmea este că și el a murit călcat de camion, în 2009, după ce a ieșit din închisoare și ajunsese om al străzii. De ce a făcut acest șofer un asemenea măcel? Din răzbunare!

Camionagiul care a ucis 24 de oameni. A vrut să își răzbune familia

Eugen Grigore își ducea liniștit zilele, la Iași. În 1974, avea o familie de care se îngrijea să nu le lipsească prea multe. Grigore avea 27 de ani. Era șofer la o autobază din apropierea orașului.

Munceşte şi cîte 14 ore pe zi, dus-întors la autobază. Într-o zi îl cheamă directorul şi-l anunţă să plece de la lucru, că-i arde casa. A avut un șoc. Soția și cei trei copilași erau măcelăriți, iar casa incendiată.

Miliția a raportat atunci astfel. „Un grup de ţigani provenind din şatra stabilită la marginea Iaşiului, în zona Ciurea, mergea pe străzile Iaşiului în căutare de fier vechi, sticle şi orice ar fi produs bani. Aceştia au crezut că nu-i nimeni acasă la familia Grigore, au intrat să fure, n-au găsit mai nimic.”

Soţia lui Grigore se pare că se afla împreună cu copiii în curtea interioară. Au auzit că e cineva în casă, au intrat şi au fost imobilizaţi. Ţiganii i-au încuiat înăuntru şi au dat foc locuinţei. „Se pare că erau doar femei şi copii între cei care au comis nenorocirea”, completează alte surse din anchetă.

Nu au existat probe împotriva ţiganilor. Miliţia din Iaşi începe să îşi facă treaba. Cercetări, martori, investigaţie. „Nici unul din vecini nu a vrut să depună mărturie, de teama ţiganilor”, spun oameni din anchetă.

Eugen Grigore a început să trăiască practic în faţa Miliţiei, aşteptînd să se întîmple ceva.

Eugen Grigore, condamnat pe viață

După două luni de așteptare, Eugen Grigore aproape că și-a pierdut mințile. A pornit o anchetă pe cont propriu, iar cei care știau câte ceva i-au indicat pe membrii unei șatre din apropierea satului în care locuia.

Fără să stea pe gânduri, s-a urcat în camion și a apăsat pedala de accelerație. A intrat în plin în corturile și căruțele tiganilor fără să țină cont de cine se află în ele. În acea zi au murit 24 de persoane, multe femei și copii.

Miliţienii care ajung la locul faptei se îngrozesc. Pe o suprafaţă uriaşă, cadavre, răniţi, sînge şi urlete. La ceva distanţă, în camion, Eugen Grigore aşteaptă. E arestat. Se constată 24 de decese, femei, copii, bărbaţi. A omorît şi mulţi cai, povesteau şoferii de ambulanţă care au adus vreo 50 de răniţi.

Cazul a fost ascuns de opinia publică. Eugen Grigore a primit pedeapsa cu închisoare pe viață. În 1990, pedeapsa lui este transformată în 28 de ani de detenţie. Şi-a pierdut minţile în închisoare.

Și el a murit călcat de camion

Miliţia şi Procuratura n-au putut rezolva cazul familiei lui Eugen Grigore din cauza lipsei mărturiilor. Ieșeanul a fost condamnat la închisoare pe viaţă, mutat în spitale de psihiatrie. În cele din urmă, a ajuns pe străzi în 2001. Nu mai gândea limpede și nu mai avea unde merge.

Cutremuratoarea poveste a ieșit la lumină în anul 2002, atunci când o razie a poliției ieșene îl scotea din canalele aflate în apropierea campusului studențesc al Institutului Agronomic. Studenții au aflat povestea lui și îi aduceau de mâncare și băutură.

Se pare că a murit călcat de un camion, în 2009. Studenții Facultății de Drept studiază acest caz ca exemplu de eşec al statului român.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre