Când face bine salina și cine trebuie să o evite. Dacă suferiți de afecțiuni tiroidiene trebuie să citiți asta

Când face bine salina și cine trebuie să o evite. Dacă suferiți de afecțiuni tiroidiene trebuie să citiți asta
Salina nu face bine întotdeauna. Cei care suferă de anumite boli pulmonare nu au voie să meargă în salină în scop curativ, spun speciliștii. Pentru aceștia, nu este indicată o vizită mai mult de 30 - 60 de minute.

Atunci când vă propuneți să faceți o cură la salină, trebuie neapărat să cereți avizul medicului. Persoanele diagnosticate cu boli pulmonare infecţioase (tuberculoză, micoze pulmonare sau la afecţiuni de tip bronşiectazii sau bronhopneumopatii cronice obstructive) vor suferi mai rău dacă merg la salină.

Medicul Sorin Cadar le recomandă acestora plimbări liniștite pe malul mării sau la munte.

În opinia specialistului, salina agravează afecţiunile pulmonare în 75-80% din cazuri

Principalele afecţiuni care nu beneficiază de binefacerile saline sunt: tuberculoza pulmonară, micozele pulmonare, cancerul bronhio-pulmonar, bolile infecto-contagioase, hipertensiunea arterială, afecţiunile tiroidiene, afecţiunile cardiace, epilepsia, afecţiunile psihice, afecţiunile reumatismale de tip artritic (inflamator), sarcina după luna a cincea. Cine se află în una dintre situațiile de mai sus are voie să stea în salină o jumătate de oră, maximum o oră, în scop turistic.

După 60 de minute apar schimbări în organism

„După 60 de minute, apar nişte modificări metabolice la nivel pulmonar, dar şi la nivelul întregului organism, din cauza absorbţiei pe calea aeriană a elementelor minerale care se găsesc în salină. Vă mai dau un exemplu: pacienţii hipertensivi nu au ce căuta în salină dintr-un motiv foarte simplu: hipertensivul nu are voie să consume sare. Asta nu înseamnă că organismul uman absoarbe sare numai la nivel digestiv. El absoarbe sare şi prin respiraţie”, a explicat medicul Sorin Cadar într-o emisune tv.
În opinia specialistului, este obligatoriu ca oricine vrea să înceapă o cură la salină să treacă în primul rând pe la medic şi să obţină un acord al acestuia.

Salina Turda

Doctorul Sorin Cadar afiră că salinele artificiale, construite în orașe, nu sunt la fel de sănătoase ca cele natural deoarece concentraţia aerosolilor nu poate să fie aceeaşi, nici temperatura din interior și nici presiunea.

„Presiunea atmosferică este diferită. Presiunea ajută la pătrunderea elementelor active ale aerosolilor din salină în circuitul sangvin, pătrunderea în mucoasă. Cu alte cuvinte salina este o opţiune bună pentru cei care nu au timp să meargă la saline naturale, dar nu suficientă. O salină naturală este cea mai bună”, a subliniat doctorul.