Simona Ionescu / Redactor Șef

Istoria celebrului Cappuccino, o băutură veche de câteva secole – Iată legătura cafelei cu Timișoara

Istoria celebrului Cappuccino, o băutură veche de câteva secole – Iată legătura cafelei cu Timișoara
Sunt băutori de cafea și consumatori de băuturi cu cafea. Adică de latte macchiato, cappuccino, flat white etc. Cafeaua e o bucurie pentru multă lume, iar preparatele care îi adaugă lapte nu fac decât să o îmbunătățească.

Pentru a prepara o cafea perfectă să fac cursuri iar profesioniști în domeniu se numesc barrista. Barrista sunt aceia care atunci când îți oferă un cappuccino îl prezintă, de exemplu un model foarte frumos realizat din cafea în spumă de lapte. Un barrista te face să zâmbești și îți spune în față o ceașcă cu o băutură perfectă. Săptămâna aceasta, pe 8 noiembrie s-a celebrat ziua internațională a băuturii cappuccino.

Legenda călugărilor capupuccini care au pus lapte și miere în cafea

Denumirea băuturii provine de la ordinul călugărilor capucini, o ramură a franciscanilor din cadrul Bisericii Catolice. Culoarea unui cappuccino este similară celei a straielor călugărilor capucini. Legenda acestei băuturi de cafea cu lapte datează din secolul al XVII-lea. Se spune că în 1683, după ce armata otomană nu a reuşit să cucerească Viena, trupele turce s-au risipit, iar apărătorii cetăţii au găsit importante cantităţi de cafea turcească abandonate în tabăra învinşilor.

Vienezii au adunat prada. Și au preparat cafea. Dar gustul acestei cafele amare era considerat prea amar de către creştini. Atunci, călugărul capucin Marco d’Aviano, care a avut un rol important în lupta pentru apărarea Vienei, a diluat cafeaua turcească cu cremă de lapte şi miere. Astfel, a creat primul „cappuccino”.

Cappuccino vienez cu frișcă

Alte surse susţin că ideea acestei băuturi ar fi apărut mai târziu. Dar tot în secolul al XVII-lea. În localurile austriece denumite „Kapuziner”, era servită o băutură ce conţinea cafea amestecată cu zahăr şi frişcă, la care mai puteau fi adăugate unele condimente.

Aici trebuie menționate cele două rețete consacrate de capuccino: cel italian – de cafea cu spumă / cremă de lapte – și cel vienez, de cafea cu un topping generos de frișcă bătută.

Un timișorean a inventat espressorul de cafea: Francesco Illy

Băutura cappuccino, aşa cum o bem în prezent a apărut abia la începutul secolului XX în Italia. Și asta abia după inventarea maşinii pentru espresso. Primul espressor a fost inventat de un timișorean, Francesco Illy, născut în anul 1892, într-o familie mixtă, tatăl său fiind de naționalitate maghiară, János Illy, iar mama sa de etnie germană, Aloisia Rössler. După școala secundară, Francesco Illy s-a mutat la Viena, unde a lucrat pentru două companii mari din Transilvania.

În 1914, la vârsta de 22 de ani, a fost recrutat în armata austro-ungară și a luptat pe aproape toate fronturile din Primul Război Mondial. După război, el a rămas cu sora sa la Trieste, în italia, unde s-a căsătorit.  Ca să își întyreșinp familia, a lucrat pentru companii care se ocupau cu vânzarea de cacao și torefiere. El a inventat mai târziu metoda sa proprie pentru menținerea calității cafelei proaspăt prăjite, cutiile cu cafea vidate, putând astfel livra cafea și în alte locuri, în loc să o prăjească la fața locului.

El a format un parteneriat cu producătorii locali de cafea Hausbrandt. În 1933, Illy a fondat Illycaffè, și a inventat primul aparat automat de făcut cafea, înlocuind apa fierbinte sub presiune cu abur. Illetta (numele aparatului automat de cafea) a devenit predecesorul aparatului de cafea espresso de astăzi. Fiul său, chimistul alimentar Ernesto Illy (1925–2008), a preluat conducerea companiei de cafea, care la ora actuală este la cea de-a treia generație Illy.

Primele însemnări despre cappuccino modern provin din anii 1930 iar această băutură a devenit din ce în ce mai populară după cel de-al Doilea Război Mondial, odată cu modernizarea espressoarelor.

Cum se prepară cappuccino acasă

Ingrediente: cafea proaspătă și fierbinte, 1 linguriță de zahăr, lapte

Mod de preparare: puneți zahărul în cană, apoi turnați cafeaua fierbinte și amestecați. Dacă nu aveși un dispozitiv special pentru a spuma laptele, dați laptele în clocot apoi îl amestecați până devine spumă. Adăugați deasupra cafelei laptele spumat.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre