După ce bei o gură de cafea, dimineața, parcă se limpzesc gândurile. Acum există o mulțime de sortimente de cafea și mai multe moduri de a o prepara. Care este cea mai bună alegere?

Cea mai sănătoasă metodă de preparare a cafelei

Cea mai bună modalitate de preparare este la filtru sau espressor, spun medicii.

“Espressoul are o aromă foarte puternică, dar, contrar concepţiilor populare, nu are o cantitate mai mare de cofeină decât cea preparată la filtru, pentru că este preparată la abur”, explică nutriţionistul Eduard Adamescu, de la Cabinetul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, citat de doctorulzilei.ro.

Cafeaua este un adjuvant perfect în regimurile de slăbire. Neagră sau cu puţin lapte degresat nu are aproape nici o calorie, însă capuccino, ciocolata caldă sau latte-machiato “stricate” cu mult lapte, frişcă şi zahăr urcă şi la 500 de calorii, adică un sfert din necesarul zilnic al adulţilor.

Cu alte cuvinte, o astfel de băutură poate “înlocui” cu succes micul dejun sau cina. Mai grav e că nu aduc nutrienţi, ci doar zahăr, frişcă şi grăsimi, care, consumate cu regularitate, favorizează acumularea kilogramelor şi cresc nivelul de colesterolul din sânge. Chiar dacă e practică, nu alegeţi cafea “la plic”, încărcată cu E-uri şi zahăr.

Câtă cafea este sănătos să bem?

  • O persoană sănătoasă poate să bea lejer două ceşti de cafea pe zi (a câte 150 ml fiecare).
  • Hipertensivii trebuie să renunţe la cafea, iar cei care au o probleme cu stomacul (gastrită, ulcer etc.) nu trebuie să renunţe la “doza” zilnică, ci doar să fie mai prudenţi şi să nu o consume pe stomacul gol, ci doar după micul dejun.
  • Cardiacii ar trebui să consume cafea doar la recomandarea medicului.
  • Nici gravidele nu ar trebui să se reţină de la cafea, dar să nu depăşească 200-300 mg de cofeină pe zi, adică nu mai mult de două ceşti pe zi.
  • Cafeaua solubilă, sau “ness”, cum e cunoscut, nu atacă inima aşa cum se spune, însă cafeaua obişnuită e o alegere mai bună. “Cafeaua solubilă nu are mai multă cofeină, însă se absoarbe mult mai repede, ceea ce creşte ritmul cardiac şi dă palpitaţii”, explică nutriţionistul Eduard Adamescu, pentru doctorulzilei.ro.

Leopoldina Bălănuță, o poveste de iubire cum rar mai vezi în zilele noastre

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp

Parteneri