Caramelul sărat a făcut diferența în finala ”Chefi la cuțite”. Gata în 10 minute

Caramelul sărat a făcut diferența în finala ”Chefi la cuțite”. Gata în 10 minute
Sună pretenţios şi dificil de făcut: carmel sărat. L-a folosi Ionuț Belei la desertul care l-a făcut învingător la ”Chefi la cuțite”.

Sosul de caramel sărat este gata în 10 minute, cu ușurință. Sunt necesare câteva ingrediente.

Caramelul sărat a făcut diferența în finala ”Chefi la cuțite”

Ionuț Belei, câștigătorul concursului ”Chefi la cuțite”, i-a dat pe spate pe jurați cu preparatele sale, dar desertul a făcut diferența. Nougat Mousse cu brittle de caramel sărat, fructe și spumă de grenadină este desertul care i-a dat gata pe cei 11 chefi care au jurizat în marea finală.

Nougat Mousse cu brittle de caramel sărat, fructe și spumă de grenadină este desertul care i-a dat gata pe cei 11 chefi care au jurizat în marea finală.

Ați făcut până acum caramel sărat? Cremos, aromat, nici prea dulce, nici prea sărat şi e bun practic la orice. Se păstrează în frigider şi se pune peste budinci, clătite, mere coapte, prăjituri cu ciocolată sau cu frişcă, îngheţată şi multe, multe altele după inspiraţia de moment.

Ingrediente

  • 200 de grame de zahăr
  • 2 linguri de apă rece
  • 90 de grame de unt min. 80% grăsime
  • 200 ml. smântână pentru frișcă 35% grăsime
  • 10 g sare roz de Himalaya sau altă sare de bună calitate
  • 1 linguriță extract de vanilie (opțional)
  • 1 linguriță miere de albine (opțional).

Mod de preparare

  • Într-o crăticioară cu fund gros şi pereţi înalţi, puneţi zahărul la topit împreună cu cele 2 linguri de apă. Nu amestecaţi, doar mişcaţi din când în când cratiţa să se topească uniform zahărul.
  • Între timp punem şi frişca la încălzit (nu trebuie să fiarbă!)
  • Când zahărul a căpătat o culoare brună, frumoasă şi uniformă, adăugaţi untul şi amestecaţi rapid cu un tel.
  • După ce untul s-a topit, se trage cratiţa de pe foc şi se adaugă smântâna fierbinte. Amestecaţi energic cu telul. Compoziţia se va umfla, dar nu trebuie să vă speriaţi, e normal, se va calma imediat.
  • Adăugaţi sarea, mierea de albine şi extractul de vanilie, dacă le folosiți. Omogenizaţi şi lăsaţi sosul să se răcească complet, apoi îl puteţi transfera într-un borcan.

Rețetă festivă: tort Pavlova