Statistic, românii consumă în jur de 30 kg de zahăr anual, față de 16 kg/an cât este media europeană. O cifră îngrijorătoare este numărul de copii care suferă de diabet. Când e prea mult?
Consum mult zahăr. E posibil să fac diabet zaharat?
Cum îți dai seama că ești dependent de zahăr? Ai zilnic poftă de ceva dulce. Cu cât mănânci mai mult zahăr, cu atât vei avea mai des poftă de dulciuri. Pofta aceasta nu se datorează doar faptului că papilele tale gustative s-au obişnuit cu gustul, ci şi pentru că zahărul creează dependenţă.
- Te simţi obosit pe parcursul zilei? Este primul şi cel mai important semnal ca ai început să consumi prea mult zahăr, susţin specialiştii. Aceasta stare de oboseală care nu trece nici după o noapte de somn odihnitor este legată de cantitatea de zahăr pe care o consumi zilnic.
- Cu cât consumi mai mult zahăr, cu atât ţi se reduce, în timp, capacitatea de a simţi plăcere în momentul consumului. Nivelul de energie este stabil atunci când nivelul zahărului în sânge este stabil. Când consumi prea mult zahăr, nivelul zahărului în sânge duce la scăderi şi creşteri ale energiei. Cel mai probabil nu consumi suficiente proteine şi fibre, ambele nutrienţi foarte importanţi pentru susţinerea energiei.
- Zahărul îţi afectează şi pielea, aşa că ai toate şansele să te confrunţi cu acnee sau ten uscat. Multe persoane sunt sensibile la creşterea nivelului de insulină din zahăr care declanşează probleme ale pielii precum acneea sau rozacee. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poţi face dacă ai probleme cu pielea, este să-ţi monitorizezi dieta. Dacă mănânci prea mult zahăr, încearcă să renunţi pentru câteva zile, iar schimbările nu vor întârzia să apară.
Prea mult zahăr te face morocănos
De multe ori atunci când ai exagerat cu zahărul, starea ta de spirit se modifică foarte uşor. Zahărul îţi dă emoţiile peste cap şi te poate face să te simţi foarte morocănos. Dar și nivelul scăzut de energie este un drum sigur spre o stare de irascibilitate.
Corpul nostru este făcut să tolereze o cantitate mică de zahăr, iar atunci când este bombardat din toate parţile de alimente dulci, caloriile sunt depozitate sub formă de grăsime. Acest lucru favorizează creşterea în greutate şi aduce după el o mulţime de probleme medicale serioase, cum ar fi hipercolesterolemia, problemele cardiace, tulburările de somn sau diabet.
O soluție la îndemână este să consumați fructe.
Semne sigure că ați avut deja coronavirus
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook