Simona Ionescu / Redactor Șef

Care este cea mai bună făină pentru cozonaci

Care este cea mai bună făină pentru cozonaci
Crăciun cu miros de brad și gust de cozonaci pufoși. Este dorința tuturor românilor. Care este cea mai bună făină pentru cozonaci.

Este greu de ales din atâtea oferte din magazine! Totuși, gospodinele știu care este cea mai bună făină pentru cozonaci și prăjituri.

De Crăciun, se mănâncă, de regulă, 10 milioane de cozonaci, spun patronatele din panificație. Cam opt milioane din comerţ, adică gata făcuţi, iar două milioane de cozonaci vor fi frământaţi şi copţi de gospodine în propriile bucătării.

Care este cea mai bună făină pentru cozonaci

Este foarte important să alegi făina potrivită pentru cozonaci sau prăjituri, cu atât mai mult dacă faina este din import. Care este diferența între făina 00 și 000?

În primul rând trebuie să ne uităm după cifre și numere: 000, 480, 550, 650.

Aceste cifre indică gradul de rafinare al făinii.

  • Făina 000 este mai fină, mai albă și mai ușoară, ideală pentru cozonaci.
  • Făina 650 este mai puțin fină, mai închisă la culoare și are mai mult gluten.
  • Făina 000 este excelentă pentru aluaturi pufoase și ușoare de patiserie.
  • Făina 480 (sau 450) este făină fină, folosită tot în patiserie.
  • Făina 550 este mai dură, bună pentru aproape orice aluat: de la cele de prăjituri, biscuiți, brioșe, până la cele de pâine și chiar și în produse de patiserie cum sunt aluaturile de tarte, foi de placintă, croissante.
  • Făina 650 – pentru că are un conținut mai mare de gluten este ideală pentru aluaturi elastice care au nevoie de dospire: pâine, pizza, focaccia.

Secrete din bucătărie pentru cozonaci

  • Toate ingredientele trebuie să fie de cea mai bună calitate.
  • Făina trebuie să fie superioară, fină și pufoasă. În bucătărie trebuie să fie foarte cald.
  • Dacă se răcește coca, nu mai crește.
  • Coca trebuie să fie galben-aurie.
  • Foarte important este frământatul: coca trebuie bătută mult, ruptă și reframântată.
  • Trebuie respectată rețeta cu sfințenie, se folosesc cantitățile stabile.
  • Umplutura poate fi foarte diferită: cu bezea, nucă de foarte bună calitate, rahat, stafide, ciocolată și chiar și vișine.

Tort de Morcovi – rețetă de la Angi Cobuț

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre