Puțină lume cunoaște faptul că în țara noastră există un singur loc unde în cazul unui atac nuclear, viața și-ar putea continua cursul. E vorba de peștera Movile.
Caz unic pe Terra. Peștera Movile, singurul loc unde puteți rezista în cazul unui atac nuclear
Să fie oare peștera Movile din Mangalia cel mai bun buncăr atomic din lume? Cu siguranță, da. Specialiștii susțin că este singurul loc de pe planetă unde oamenii pot trăi, în cazul unui atac nuclear. Locul a fost descoperit în anul 1986 în urma unor cercetări pentru ridicarea unei centrale electrice în zonă.
Pe un site de speologie – speologie.org – am găsit o informație interesantă despre istoria descoperirii acestei peșteri.
„În 1986, Nicolae Ceaușescu ordona începrea investigațiilor geologice în zona 2 Mai – Vama Veche în vederea construirii unei termocentrale uriașe. Se zice că dictatorul ar fi indicat locul chiar din elicopter. Locul indicat era o zona carstica dominata de movile (localnicii numeau movile , ridicăturile de pământ). „Am forat un puț ca să găsesc peștera. Am avut puțin noroc, pentru că am nimerit chiar în galerie, la 20 de metri adincime. Am vazut pe peretii incaperii misunind paianjeni, scorpioni, miriapozi si alte vietuitoare. Biologii de la Institutul de Speologie au determinat fauna, au zis ca sint nemaiintilnite in lume: o specie nouă de paianjen, singurul scorpion de apă dulce cunoscut, nu știu ce lipitoare-minune și prima lipitoare cavernicola din lume”, își amintește Cristian Lascu, reputat geolog si redactor-sef la revista „National Geographic Romania“.
Proiectul de construcție a termocentralei a fost abandonat, din fericire.
Intrarea în pesteră se face printr-un puț săpat artificial urmat de aproximativ 200 m de galerii uscate labirintice , cu un profil rotunjit (înatimea între 1-2m) și galerii inundate.
La început, nimeni nu a bănuit nimic, însă situația s-a schimbat odată cu anul 1990 când aici s-a găsit un lac cu apă termală sulfuroasă. În urma explorării, s-au găsit numeroase forme de viaţă specifice peşterii.
Atunci, la inceputul anilor ’90 s-au descoperit 35 specii complet noi biospeologiei. Pe suprafaţa apei sulfuroase din peşteră s-a observat prezenţa unui strat de câţiva milimetri grosime de substanţă albă, cremoasă. S-a constatat că era vorba despre o substanţă organică nutritivă, în care se aflau numeroase organisme, îndeosebi melci mici şi viermi.
Sistemul funcționează pe baza de chemosinteză
Cercetătorii spun că la peștera Movile oricine poate trăi fără a avea nevoie de oxigen. Asta pentru că sistemul funcţionează pe bază de chemosinteză, fiind separat de mediul exterior de milioane de ani. În schimb, peștera Movile e plină de metan şi dioxid de carbon, iar cele 35 de specii de insecte noi, necunoscute lumii științifice, care trăiesc în peșteră, o duc foarte bine.
Și tot aici își duc zilele viețuitoare mici, rare pe Terra, depigmentate și lipsite de ochi care dețin antene lungi cu care percep mediul înconjurător. De altfel, studiile de la NASA au arătat că acestea nu au nevoie de oxigen, lumină sau căldură.
Potrivit lui Larry Lemke de la centrul de cercetare NASA, condițiile de viață din peștera Movile sunt asemănătoare cu cele de pe planeta Marte. Atunci când aceasta era mai caldă. Descoperirea peșterii Movile este cea mai importantă descoperire speologică din ultimul secol.
Sursă foto: stiristul.com, lataifas
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook