Merele sunt gustoase, răcoritoare, sățioase și ieftine. Suntem obișnuiți cu prezența lor în magazine în orice anotimp, aduse de peste mări și zări. Dar, cele mai parfumate și mai zemoase sunt cele românești. Merele sunt unele dintre cele mai sănătoase fructe pe care le putem consuma.
Ce beneficii au merele
Indiferent de soiul pe care îl alegem, merele au aceleași substanțe nutritive. Ce diferă, într-o măsură mai mică sau mai mare, este conținutul de zahăr, până la 16% în cazul merelor mai dulci.
Merele conțin peste 80% apă, acizi organici, substanțe pectice, vitaminele A, C, B1, B2, B3, B6, B9 și E, fier, calciu, fosfor, magneziu, iod și potasiu. E bine de știut că merele sunt foarte sărace în calorii.
Mere calorii (100 de grame)
Calorii mere Golden
- Calorii: 49
- Proteine: 0
- Lipide: 0
- Carbohidrați: 11,2
- Fibre: 0,1
Calorii mere Ionatan
100 de grame
- Calorii: 52
- Proteine: 0,4
- Lipide: 0,2
- Carbohidrați: 13,8
- Fibre: 2,4.
Ce beneficii au merele pentru sistemul digestiv
Fibrele și substanțele nutritive din mere echilibrează digestia, calmează indigestiile și infecțiile intestinale. În același timp, pot avea efect asupra constipației, diareei, inflamațiilor intestinale și dizenteriei.
Acizii din mere au beneficii și asupra proceselor chimice din stomac, în special în privința alimentelor greu digerabile și a celor care intră rapid într-un procesde putrefacție. Merele eliberează intestinele de resturi alimentare și detoxifică întregul sistem digestiv.
Ce beneficii au merele pentru rinichi
Merele sunt sănătoase și pentru rinichi și vezica biliară, împiedicând formarea calculilor biliari și a pietrelor la rinichi.
Ce beneficii au merele pentru inimă
Persoanele cu risc de boli cardiovasculare se pot bucura de beneficiile merelor, care echilibrează tensiunea arterială și ține sub control nivelul colesterolului. Merele pot preveni o mulțime de afecțiuni cardiovasculare, cum sunt hipertensiunea, infarctul, arteroscleroză și trombezele sau cheagurile de sânge.
Anumite studii au demonstrat că quercitina, unul dintre flavonoizii prezenți în mere, are efecte pozitive în protecția inimii și arterelor.
Efectele benefice asupra sistemului cardiovascular se extind și asupra celui nervos. fiindcă merele îmbunătățesc circulația sângelui și implicit asigură oxigenarea optimă a creierului.
Ce beneficii au merele pentru sistemul imunitar
Merele pot asigura o mare parte din necesarul de nutrienți, în fiecare zi. De aceea, una dintre cele mai celebre zicale în întreaga lume este că ”un măr pe zi poate ține medicul departe”.
Alte beneficii ale merelor
Merele contribuie la întărirea oaselor și îmbunătățirea densității osoase. Mai mult, studii recente au descoperit un flavonoid prezent în mere, care poate preveni cu succes osteoporoza.
Merele sunt și antiseptice și antibacteriene. De aceea pot fi aliați importanți pentru tratarea infecțiilor interne sau externe. Merele omoară până la 80% dintre bacteriile din cavitatea bucală, așa că te poți baza pe aceste fructe în cazul cariilor, inflamațiilor sau a respirației cu un miros neplăcut.
Poți folosi feliuțe sau suc de mere și pentru îngrijirea pielii, fiindcă au o formulă blândă, dar eficientă. Poți combina pulpă de măr cu suc de lămâie pentru curățarea unui ten gras, măr și iaurt pentru un ten mixt, sau măr și miere pentru un ten uscat.
Dacă ții o dietă, merele sunt gustările perfecte. Sunt sățioase, iar un măr mic îți va ține de foame chiar și 2 ore. Sunt sărace în calorii și bogate în apă și ajută organismul să elimine toxinele mai rapid.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook