Ce este și cum se prepară Affogato, băutura desert a italienilor

Ce este și cum se prepară Affogato, băutura desert a italienilor
Affogato înseamnă „înecat” în  limba italiană. Iar această băutură desert nu este altceva decât o cupă generoasă de înghețată scufundată în cafea.

Un affogato este un desert italian pe bază de cafea. De obicei, ia forma unei cupe generoase de înghețată de vanilie de Burbon sau fior di latte, care este acoperită într-un shot sau două de espresso fierbinte. Desertul de înghețată cu cafea se servește cu lingurița. În anumite localuri affogato se servește și cu reducție (cremă) de oțet balsamic deasupra. Iar celebrul bucătar Jamie Oliver propune să se folosească linguri de înghețată de vanilie cu migdale crocante prăjite, amaretti sau biscotti, îmbibate în cafea prăjită.

Care sunt originile acestei băuturi delicioase

Se spune că crearea affogato i-ar aparține celebrului călugăr franciscan Angelico, care a trăit în provincia Cuneo, în regiunea italiană Piemonte, în secolul al XVII-lea și care s-a dedicat preparării lichiorurilor. Într-o zi, acestuia i-a venit ideea să amestece înghețata de vanilie cu un jet de cafea espresso.

Affogatp a câștigat popularitate în Italia în anii 1950. Practic, momentul a coincis cu industrializarea producției de înghețată. Între timp, în America, cuvântul affogato a fost inclus în dicționarele englezești abia începând cu anul 1992.

Desert lichid sau băutură?

Trebuie să știți că deși restaurantele și cafenelele din Italia clasifică affogato ca fiind un desert, unele restaurante și cafenele din afara Italiei îl clasifică ca fiind o băutură. Fie că este un desert sau o băutură, restaurantele și cafenelele servesc de obicei affogato într-un pahar înalt și îngust, permițând fior di latte, gelato de vanilie sau înghețatei să se topească și să se combine cu espresso în spațiul din partea de jos a paharului.

Ocazional,  affogato se servește cu nucă de cocos, fructe de pădure, fagure de miere și mai multe arome de înghețată deasupra. Un biscotto sau o prăjitură poate fi, de asemenea, servit și savurat alături de această băutură – desert, arată Știri pentru copii.

Rețetă de affogato

Ingrediente: gelato de vanilie de Burbon, espresso

Mod de preparare: puneți o lingură generoasă de înghețată într-un pahar sau o ceașcă de cafea, apoi inundați-o cu o porție de espresso.

Sursa foto: Velocita

Recomandarile noastre