Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce idei au belgienii! La ce folosește „cutia specială pentru bebeluși”

Ce idei au belgienii! La ce folosește „cutia specială pentru bebeluși”
Autoritățile din Anvers nu duc lipsă de imaginație, iar aceasta e vizibilă în toate domeniile. Au inventat ceva pentru bebeluși.

Un nou născut a fost găsit vineri în „cutia specială pentru bebeluşi” din orașul Anvers (Belgia). Această cutie e pusă la dispoziţie de autorități, într-un loc public, pentru abandonarea copiilor nedoriţi. Practic, orice mamă care a adus pe lume un copil și, din anumite motive, nu vrea sau nu poate să îl crească, îl poate lăsa acolo, iar acesta va fi ulterior preluat de autorități.

Copilul descoperit săptămâna aceasta este primul după 2019, a informat primarul oraşului, Bart De Wever, citat de EFE. Acesta s-a fotografiat cu micuțul în brațe.
„Deocamdată sunt păzitorul acestui mic miracol. Fiicele mele i-au pus numele Finn. Micuţul Finn nu va duce lipsă de nimic”, a scris primarul într-un mesaj postat pe reţelele de socializare alături de fotografia sa cu bebeluşul în braţe.

Cum funcționează „cutia specială pentru bebeluși”

„Cutia specială pentru bebeluși” a fost „inventată” pentru a preveni cazurile cu adevărat sinistre în care copiii nedoriți au fost aruncaţi pur și simplu la gunoi sau părăsiţi la marginea localităţilor. Mulți dintre aceștia și-au pierdut viața. Voluntarii unei asociaţii umanitare s-au gândit la o soluţie salvatoare. Asociaţia Moeders voor Moeders (Mame pentru Mame, în flamandă) a pus la punct acest sistem în urmă cu peste două decenii.

Asociaţia a primit 19 nou-născuţi din anul 2000 când a fost lansat acest proiect pentru ca mamele să-şi poată abandona copiii în mod anonim. Ultimul copil abandonat în cutie a fost în 2019. Asta după ce în 2018 s-a înregistrat un record de abandonuri, fiind părăsiţi patru nou-născuţi.

Exceptând cazul în care mama va intra în contact cu Moeders voor Moeders, asociaţia nu ştie de unde provine copilul.  Se va ocupa de el până ce acesta va putea fi preluat de o familie adoptivă. Părinţii care cred că în viitor vor dori să ia legătura cu copilul abandonat, pot lăsa o piesă de puzzle alături de copilaş. Astfel, mai târziu, bebeluşul ar putea fi identificat, prin unirea pieselor compatibile.

Primarul din Anvers a reamintit  în postarea sa mamei bebeluşului că, „încă este timp”, pentru a se prezenta şi a lua copilul înapoi, dacă dorește. acest lucru nu va mai fi posibil după ce începe procedura de adopție.

În septembrie 2020 a fost autorizată amplasarea unei cutii similare în districtul Evere, din Bruxelles. Există cutii speciale de abandonare a bebeluşilor şi în alte ţări, precum Germania sau Elveţia.

Sursa foto: Bart De Wever/facebook.com

Atac de panică înainte de filmări. Actrița a ajuns pe mâinile doctorului

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre