Înainte de a include fructe sau legume în dietă, țineți cont și de culoarea lor, deoarece chiar și acest criteriu are o importanță deosebită pentru organism.
Ce importanță are culoarea fructelor și legumelor?
Prezența coloranților naturali în fructe și legume este extrem de importantă. Medicii și nutriționiștii au demonstrat deja că fiecare culoare are propriile sale proprietăți nutritive, care au efecte diferite asupra corpului uman
Legume și fructe galbene și portocalii
Ardei galben, lămâie, morcov, dovleac, portocală, papaya, pepene galben.
Toate conțin o cantitate mare de beta-caroten, care este cel mai bun profilactic împotriva cancerului și îmbunătățește imunitatea. Beta-carotenul este, de asemenea, un produs de ”înfrumusețare”. Sunt folositoare dacă vreți să aveți pielea netedă și frumoasă, părul dens și sănătos, unghiile puternice și un corp ferm. Acest grup de fructe și legume este, de asemenea, foarte important pentru sănătatea ochilor.
Fructe și legume verzi
Spanac, mărar, salată, broccoli, kiwi, ceapă verde, praz, dovlecel, castravete.
Pigmentul natural conținut în ele e numește clorofilă și este adesea numit „sângele viu” al plantelor, iar molecula principală din structura sa este aproape identică cu molecula de hemoglobină. Valoarea fructelor și legumelor bogate în clorofilă constă în curățarea tractul digestiv și sistemului excretor, adică curăță sângele și lichidul limfatic și contribuie, de asemenea, la pierderea în greutate. Un corp purificat asimilează mai bine toate substanțele necesare, făcând ca organismul să fie plin de forță și energie.
Fructe și legume roșii
Roșia, sfecla, ardeiul roșu, cireșele, rodia, vișinele, ridichiile, căpșunile, pepene verde. Toate conțin licopen, care are un efect benefic asupra inimii: întărește și îmbunătățește funcționarea întregului sistem cardiovascular. Licopenul este un puternic antioxidant care scade colesterolul. Fructele și legumele roșii sunt bogate în potasiu, care este cunoscut și ca un prieten al inimii: reglează ritmul și tensiunea arterială.
Fructe și legume albe
Varza albă, conopida, banana, usturoi, ceapă, para albă, ciuperci, ghimbir. Sunt numiți dușmani ai infecției. Acest grup de legume este bogat în flavonoide (antioxidanți) și alicină, care are proprietăți antibacteriene. Legumele albe, în special cu un miros caracteristic, pot fi numite pe bună dreptate „antibiotice naturale”. Ele întăresc sistemul imunitar și au un efect antiinflamator. Flavonoidele acționează, de asemenea, ca antispasmodice și diuretice. Plantele albe conțin și sulf, ceea ce ajută la scăderea nivelului de colesterol „rău” din sânge.
Fructe și legume mov/ albastre
Afine, struguri, vinete, prune, coacăze negre, afine roșii închise, ceapa roșie. Conțin antioxidanți puternici, inclusiv antocianine, care încetinesc procesul de îmbătrânire, protejează de infecții și ajută la prevenirea inflamației sistemului digestiv și a tractului urinar. În bolile cronice ale vezicii urinare, cel mai bun agent profilactic și terapeutic sunt afinele.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook