Paștele a fost una dintre sărbătorile cele mai iubite de Elena și Nicolae Ceaușescu, care făceau mese mari, pline cu cele mai savuroase preparate culinare.
„Țineau sărbătorile astea, Paştele, Crăciunul. Mâncau ce mânca toată lumea: carne de miel, ouă roşii, cozonac. Să ştiţi, la ei în casă se făceau întotdeauna ouă roşii”, a declarat la un moment dat Suzana Andreiaş, fost administrator al reședințelor prezidențiale din Bucureşti şi Snagov. Preparatul pe care Ceaușescu îl aștepta cu sufletul la gură este friptura de miel, iar cei care lucrau pentru dictator aveau grijă să aleagă cantități mari.
Ceaușescu adora cozonacul cu stafide
De asemenea, administratorul susține că Nicolae Ceaușescu era disperat după cozonacul cu stafide și își amintește de un moment în care n-a apucat să prepare această delicatesă. ,,Pentru mine făcusem, dar pentru ei nu. Şi în ziua aceea, de Paşti, au venit la Snagov. Ouă roşii făcusem şi pentru ei, şi pentru mine. În casă era cozonac de la Sector, frumos aranjat pe tavă. „De unde este cozonacul ăsta?”, mă întreabă tovarăşul. De la Sector, îi spun. „Tu n-ai făcut?”. N-am făcut!
„Uite, noi mergem să ne plimbăm şi tu ne faci cozonac până ne întoarcem!”
Mi-a fost ruşine să-i spun că pentru mine am făcut şi pentru ei nu. „Uite, noi mergem să ne plimbăm şi tu ne faci cozonac până ne întoarcem!”. În două ore am făcut cozonac acolo, în vilă, în cuptor. I-au pus în maşină şi i-au luat cu tot cu tăvi la Bucureşti.
A treia zi de Paşte, când am ajuns la Bucureşti, am mai văzut doar unul în bucătărie. Şi o întreb pe fata din casă: Olimpia, cine a mâncat, mă, cozonacii ăia? „Dumnealor au mâncat”, a zis fata. Lui îi plăcea cozonacul simplu, numai cu stafide”, a mai povestit Suzana Andreiaş.
De Paște veneau la masă cei dragi
Cât privește masa tradițională de Paște, Ceaușescu chema întotdeauna doar familia, iar un călugăr venea și le slujea mâncarea.
„În casele lor nu intra nimeni altcineva decât familia. Ei, părinţii, copiii şi nepoţii. Nici soţia lui Valentin nu intra. Obiceiurile de acasă erau sfinte şi pentru ei, care au fost nişte ţărani.
Ceauşeştii ţineau sărbătorile – de Paşti, de Crăciun – în sufrageria mică, de lângă bucătărie. Aveau pe masă ouă, cozonaci şi foarte multe fructe. La sărbători venea un călugăr care slujea mâncarea. Altfel, eu, unul, în biserică nu i-am văzut”, a relatat și fostul administrator al palatelor și locuințelor dictatorului, Camil Roguski.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook