Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce rată de imunitate are, în realitate, România

Ce rată de imunitate are, în realitate, România
După mai bine de un an de pandemie, România are o rată a imunității anti-COVID estimată la 40 la sută. Asta dacă sunt puse luate în calcul și persoanele vaccinate, și cele care au trecut prin boală  și au dobândit, astfel, imunitate.

Până la data de 1 iunie autoritățile și-au propus să avem 5 milioane de persoane vaccinate anti-COVID în România. Acest lucru nu se va realiza însă decât la mijlocul lunii viitoare.  Pe de altă parte, evoluția epidemiei în România în ultimul timp este una foarte bună, spun autoritățile.

În plus, imunitatea de grup, în mod real, este mult mai mare în România, dacă ținem cont și de persoanele vaccinate, și de persoanele care au trecut deja prin boală. Acest lucru l-a explicat  la Digi24 coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță.

Ce rată de imunitate are, în realitate, România

Conform calculelor sale, România a atins deja o rată de imunitate de cel puțin 35-40 la sută. Gheorghiță susține că numărul persoanelor care au avut COVID și care au căpătat anticorpi în urma bolii este mult mai mare decât cel cuprins în statisticile oficiale.

„Vorbim de peste un milion de cazuri de infecție SARS-CoV-2 raportate la nivel național. Probabil că în mod real sunt de cel puțin 2 până la 5 ori mai multe. Deci, dacă am lua de două ori mai multe cazuri, ar însemna cel puțin 2 milioane de persoane care au trecut prin infecție și care au un grad de imunitate, la care adăugăm deja 4 milioane de persoane vaccinate. (…)

În situația aceasta, deja vedem că vorbim de circa 6 milioane de persoane. Mai mult sau mai puțin. Care au un anumit grad de imunitate. Or din acest punct de vedere, ajungem la circa 35-40% rată de imunitate”, a arătat Valeriu Gheorghiță.

El a atras atenția că sunt persoane care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2, dar care s-au și vaccinat. „Acest grad de suprapunere nu estimăm că este unul foarte mare, probabil că vorbim de 20-30 la sută procent de suprapunere”, a mai precizat Gheorghiță.

Rata vaccinaților din România

Dacă ar fi să ținem cont doar de persoanele vaccinate cu cel puțin o doză, media de imunizare la nivel național ar fi de 23 la sută dintre persoanele eligibile. În acest moment peste 4 milioane de persoane s-au vaccinat, cel puțin cu prima doză. Pe baza acestor cifre, România este astăzi într-un scenariu verde. Avem o rată medie cumulată de incidență a cazurilor de 0,71 la mie.

„Categoric, observăm şi noi în România beneficii legate de campania de vaccinare, cu siguranţă că imunitatea cumulată – imunitatea obţinută prin vaccinare şi prin boala naturală – probabil că este mult mai mare decât 23%, probabil că depăşeşte deja 30-35%.

Elementul care conduce în mod deosebit la controlul epidemiei este legat de rata de acoperire vaccinală în marile oraşe, în municipii, unde avem 40%, chiar peste 40% – cum este municipiul București, 42 la sută – în populaţia eligibilă. Acest lucru aduce un control foarte bun din punct de vedere epidemiologic, pentru că în marile orașe avem interacțiune crescută între persoane și număr crescut de cazuri”, a mai explicat Valeriu Gheorghiţă în aceeași intervenție TV.

Joacă în același film. Ce personaje vor interpreta Kira Hagi și Michelle Obama

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre