Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce ravagii poate face un castor. Iată ce a făcut în România! Puțină lume își închipuie așa ceva. FOTO

Ce ravagii poate face un castor. Iată ce a făcut în România! Puțină lume își închipuie așa ceva. FOTO
Specie dispărută câțiva ani, castorul a revenit în forță pe plaiurile mioritice și face ravagii. Puțină lume își închipuie ce poate face acest simpatic rozător.

Castorii sunt animale semi-acvatice, recunoscute pentru dinții lor puternici, Totodată sunt recunoscuți pentru barajele uimitoare construite de către ei pe cursul unui râu. Simpaticii blănoși par aproape inofensivi, însă puțini oameni au o imagine clară asupra a ce ravagii poate face un castor.  Cu dinți puternici și cozi impresionante pentru bătucirea pământului, castorii sunt buni constructori de baraje, canale, colibe în care trăiesc. O familie de castori construiește un baraj de acumulare pe o distanță de aproximativ 400 de metri. 

Un baraj de apă construit de castori care a atras atenția cercetătorilor este cel din Parcul Național Wood Buffalo din Canada, pe o distanță de aproximativ 850 de metri. Distanța dublă față de un baraj normal a determinat zoologii să ajungă la concluzia că în acest habitat trăiesc mai multe familii de castori care și-au unit forțele în realizarea acestui baraj impresionant de mare. Astfel de „lucrări” nu există însă doar în afară, ci și la noi în țară. Mărturie este fotografia de mai sus, făcută în România, zilele trecute.

De ce dispăruseră castorii de 200 de ani? Animal totemic pentru români 

Dispăruți de aproape două secole din țara noastră, castorii au revenit în Delta Dunării prima oară, în 2014. La începutul secolului al XIX-lea, castorul european (Castor fiber), a dispărut aproape complet nu doar din țara noastră, ci de pe tot continentul. Motivul: castorii au fost vânați în principal pentru blană, secrețiile din glandele sale, fiind folosite ca medicament și în industria parfumurilor, dar și pentru carnea lor.

Pentru spaţiul românesc, brebul/castorul are şi o semnificaţie culturală/mitologică, pentru că, în vechea civilizaţie geto-dacă, era considerat un animal totemic – protector al populaţiei şi venerat ca atare.

Ravagii făcute de un castor. Se întâmplă lângă Râșnov 

ravagii castor

Ai zice că dezastrul e făcut de un hoț de lemne Dar, nu. În județul Brașov, mai exact în zona Râșnov și Zărnești, ravagiile făcute de castori sunt un lucru obișnuit. Localnicii se plâng de câțiva ani buni de dinții rozătoarelor, care funcționează fix ca o drujbă pentru copaci. Într-o imagine intrată în posesia Rețete și Vedete, se poate observa cum un copac a fost efectiv tăiat de la bază, de ceea ce la prima vedere pare a fi o drujbă. Însă de fapt este opera castorilor care și-au făcut de cap. 

De altfel, în urmă cu ceva timp, o localnică din Zărnești se plângea că rozătoarele i-au stricat merii, însă autoritățile nu pot face nimic pentru că micuțul castor este o specie protejată prin lege. În ciuda legislației care ocrotește aceste animale, ele rămân o problemă serioasă pentru localnici. Însă momentan, se pare că nu există vreo rezolvare. 

AMI și-a motivat lipsa din online din ultima vreme: „În urma unor simptome acute de…”. Artista face haz de necaz

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre