Ucraina va câștiga războiul? Viitorul nu poate fi prevăzut, mai ales după ce o mare de analiști politici s-au înșelat amarnic în privința acțiunilor dictatorului de la Kremlin. Vladimir Putin continuă invazia în țara vecină, încă armata și cetățenii Ucrainei continuă să îi țină piept. Astfel că o speranță ca Ucraina să iasă triumfătoare din acest război abominabil, în care mii de oameni nevinovați și-au pierdut viețilie, încă mai există.
Iar dacă această victorie s-ar produce, întrebarea legitimă este: ce se va întâmpla cu Vladimir Putin? Va ordona Zelenski uciderea sa?
Întrebarea i-a fost adresată președintelui Ucrainei într-un interviu acordat BBC, iar răspunsul lui Zelenski a fost unul neașteptat.
— If you win, will Vladimir Putin survive?
— I don’t care.🎥 @BBCWorld pic.twitter.com/i2mFY4ZFzA
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) October 8, 2022
– Dacă veți câștiga, Vladimir Putin va supraviețui?
– Nu-mi pasă!, a spus Volodimir Zelenski.
Răspunsul liderului a fost considerat „legendar” de către internauți, iar acest fragment din interviu a ajuns pe primele locuri în trending pe Twitter.
Totuși, ce se va întâmpla cu președintele Rusiei?
Dacă Rusia va fi înfrântă în Ucraina, acest lucru va însemna sfârșitul carierei politice a președintelui Vladimir Putin, spune un profesor din Moscova și un critic deschis al războiului.
Grigori Iudin este sociolog și politolog la Școala de Științe Sociale și Economice din Moscova, și a fost arestat pentru că a protestat împotriva invaziei din Ucraina. El spune că majoritatea rușilor rămân indiferenți față de război. Dar dacă țara continuă să se confrunte cu înfrângeri pe câmpul de luptă, acest lucru s-ar putea schimba.
Iată o parte din conversația sa cu gazda emisiunii As It Happens, Nil Köksal:
-Ați spus că există trei grupuri distincte în Rusia, trei moduri diferite de a gândi despre acest război. Puteți să ne prezentați care sunt aceste grupuri, cine sunt și cum reacționează la aceste câștiguri recente ale Ucrainei?
Unul dintre ele este o minoritate agresivă, care are sprijin pentru acest război, care cere o acțiune mai activă, cere mobilizare. Și acești oameni sunt încă foarte implicați. Ei urmăresc războiul. Și unii dintre ei ar merge chiar pe front, poate.
Acum aveți o minoritate opusă … a disidenților care sunt împotriva acestui război. Și protestează cât de mult pot. Bineînțeles, oportunitățile sunt foarte, foarte limitate în Rusia acum. Și nu sunt atât de vocali, ei bine, în primul rând, pentru că sunt deprimați, și apoi pentru că mass-media independentă a fost închisă în Rusia odată cu izbucnirea războiului.
Și apoi aveți majoritatea … [care este] de fapt destul de indiferentă. Își prețuiește viața de zi cu zi. Îi transmite președintelui tot felul de decizii politice. Dacă acesta consideră că ar trebui să fie o operațiune militară specială, e în regulă. Dacă el crede că ar trebui să fie altceva, este de asemenea în regulă. Iar acești oameni nu vor să aibă nimic în comun cu politica sau cu războiul.
Primul grup – grupul care este implicat emoțional, uneori chiar financiar, în acest război – bineînțeles, reacționează puternic la aceste eșecuri. Și există conversații foarte dificile în cadrul acestui grup. Unii dintre acești oameni spun că doar o mobilizare totală ar putea salva Rusia. Alții ar spune că, de fapt, înfrângerea se profilează indiferent de situație.
Dar majoritatea, majoritatea pasivă, este de fapt destul de ignorantă în această privință. Sunt oameni care nu ar vrea să știe prea multe despre cum decurge războiul. Și, pentru ei, știrile de pe canalele controlate de stat … nu ar dezvălui nimic despre aceste eșecuri.
-Este acea majoritate de care vorbiți – cea care este dezactivată și indiferentă – motivul pentru care Putin poate continua chiar și în fața acestor progrese ucrainene?
De fapt, el are nevoie de două dintre aceste trei grupuri pentru a continua. Pentru că are nevoie ca majoritatea pasivă să stea departe de ceea ce face și să nu pună întrebări. Iar el îi convinge pe oameni că viața continuă ca de obicei și că nu va exista, desigur, nicio cădere economică.
Dar el are nevoie și de grupul mai mic, de minoritatea agresivă, pentru că acest grup este cel care produce acest sentiment că Rusia se află sub o amenințare existențială, că duce o bătălie existențială.
-Spuneți că Putin nu ar supraviețui unui eșec militar, dar el este un politician foarte abil, iar politicienii întorc lucrurile. Vedeți cumva Kremlinul și Vladimir Putin încercând să facă să pară că este alegerea lor să se retragă?
Ei bine, în mod evident, ar încerca să facă asta, să încerce să vândă o înfrângere ca pe o victorie. Dar cred că prea multe au fost puse în joc în acest război.
Putin a avut un model economic care chiar a funcționat. Avea un sistem ierarhic foarte strict care a funcționat. Acum, nu mai este cazul. Și singura justificare pe care o poate găsi pentru acest război este că, atunci când Rusia va câștiga acest război, Rusia va câștiga mult, iar resursele disponibile pentru Rusia vor crește semnificativ.
Acum, dacă se dovedește că este greșit, dacă se dovedește a fi un eșec [și] că Putin a sacrificat de fapt întreaga țară, întregul model politic și economic, pentru nimic, vor fi o mulțime de oameni lângă el care vor fi fericiți să scape de el.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook