Simona Ionescu / Redactor Șef

Cea mai simplă ciorbă de leurdă și lobodă

Cea mai simplă ciorbă de leurdă și lobodă
Primăvara e un moment propice pentru a consuma frunzele pământului. Acestea ajută la detoxifierea organismului, fiind ideal ca ele să fie integrate în meniu.

Cea mai simplă ciorbă de leurdă și lobodă se prepară în numai câteva minute. Aceste frunze aduc foarte multe beneficii organismului, iar în perioada aceasta le găsiți, proaspete și fragede, în orice piață. Pentru a prepara ciorba nu aveți nevoie de ingrediente speciale, ci doar de chef de gătit și, apoi, de poftă. Ciorba aceasta e una atipică, însă foarte gustoasă.

Ingrediente pentru ciorbă de leurdă și lobodă

o legătură de ceapă verde

două legături de frunze proaspete de lobodă

două legături de frunze proaspete de leurdă

1 litru de lapte

sare

2 linguri de ulei de măsline

două ouă – opțional

Mod de preparare

Începeți prin a spăla bine frunzele de lobodă și leurdă. Apoi îndepărtați-le codițele și tocați-le, nici foarte subțire, nici prea gros. Lăsați deoparte. Curățați ceapa verde și tocați-o cât mai mărunt.

Pentru a prepara ciorba de lobodă cu leurdă, puneți ceapa verde la încins în ulei, într-o oală. Puneți la foc mic, ca să nu se ardă, și mestecați constant. Când ceapa s-a călit și devine sticloasă, vărsați deasupra întreaga cantitate de lapte. Lăsați focul în continuare mic și așteptați ca amestecul să se apropie de temperatura de fierbere. În acest moment puneți în oală cu lapte și frunzele de lobodă și leurdă tocate.

Dacă optați să folosiți și ouă în rețetă, e momentul să le bateți bine într-o farfurie. Când  ciorba începe să dea în clocot, vărsați deasupra ouăle bătute, amestecați și mai lăsați un clocot – două. Ouăle se întăresc rapid, sub formă de franjuri. Pe de altă parte, ciorba nu trebuie fiartă prea mult, pentru că e mai gustoasă dacă frunzele sunt „al dente” simțindu-li-se încă fibra. În acest fel își și păstrează mai multe din substanțele nutritive. În final adăugați sarea în ciorbă, gustând pentru a stabili cantitatea necesară.

Truc final: dacă aveți posibilitatea, folosiți lobodă de culoare roșie. Aceasta va colora ciorba de leurdă și lobodă într-o nuanță de violet, mai neobișnuită pentru bucătăria românească.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre