Simona Ionescu / Redactor Șef

Cea mai veche rețetă de must. Nici un gust nu se compară cu al acestei licori magice

Cea mai veche rețetă de must. Nici un gust nu se compară cu al acestei licori magice
Băutură veche și cu tradiții, mustul este deliciul fiecărei toamne. Cu o singură condiție. Să fie făcut așa cum scrie la carte.

Nu există toamnă fără must și pastramă, iar cu această rețetă nu veți da greș niciodată. Mustul copilăriei va fi în beciul dumneavoastră.

Cea mai veche rețetă de must a bunicilor. Nici un gust nu se compară cu al acestei licori magice

Primul lucru de care trebuie să țineți seamă atunci când vă apucați să faceți must este să alegeți cei mai copți struguri. De asemenea, aveți grijă ca strugurii să nu fie afectați de nici o boală specifică. După ce culegeți strugurii, spălați cât mai bine, apoi scurgeți. Aveți grijă să culegeți boabele una câte una și aruncați codițele.

Se depozitează doar în recipiente de sticlă

Urmează presarea strugurilor, care se poate face manual sau folosind un zdrobitor special. Presați foarte bine pentru a ieși tot mustul, fie manual, fie folosind o presă specială. Orice ați alege, folosiți câteva straturi de tifon. După ce ați obținut licoarea magică, depozitați în cămară sau la frigider. Are nevoie de o zi, două să se limpezească. Alegeți recipiente din sticlă, spălați foarte bine și puneți puțin la cuptor. Atenție! Sticlele nu le scoateți din cuptor decât atunci când le veți folosi.

Fierbeți mustul înainte de a-l pune în sticle

Un truc păstrat din bătrâni pentru ca mustul să nu se strice este să fie fiert înainte de a fi pus în sticle. Puneți mustul într-o oală mai mică și o oală mai mare o umpleți cu apă. Oala mică se va așeza în cea mare, în așa fel încât să nu aibă nici cel mai mic contact cu focul. Lăsați să fiarbă în jur de 20 de minute. Înlăturați toată spuma care se face în timpul fierberii. Folosiți doar lingură de lemn.

Se lasă să se răcească lent

Scoateți sticlele fierbinți din cuptor, puneți pe un suport metalic și turnați mustul cald. Astupați bine sticlele. Așezați sticlele într-o cutie de carton și păstrați până se răcesc complet. Doar după ce vor fi reci, se vor așeza în cămară, împachetată în hârtie.

Sursă foto: divainbucatarie

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre