Florile de tei sunt utilizate de mult timp în tratarea unor simptome sau probleme de sănătate, de la tuse la insomnie şi dureri de cap.
Florile de tei, miros ireztibil și medicament natural
Când înfloresc teii, la finalul lunii mai şi până în iulie, viața pare mai frumoasă. Miros atât de plăcut! Însă, florile sunt folosite și în scop terapeutic. Valoarea lor medicinală este conferită, printre altele, de mucilagii (cu un efect emolient şi expectorant), taninuri, fitonutrienţi şi flavonoide.
Ceaiul din flori de tei uscate este utilizat din timpuri străvechi pentru ameliorarea simptomelor răcelii sau ale gripei, în tulburări de somn, precum şi hipertensiune.
Sedativ natural. Dacă nu poţi să adormi când mergi la culcare, bea un ceai de tei. Florile de tei au acţiune uşor sedativă. Prepară o infuzie din 20 g de flori de tei la 1 litru de apă clocotită. Bea 1 cană după masa de seară şi una chiar înainte de culcare. Dacă preferi varianta la plic, prepari ceaiul astfel: pui 1 – 2 plicuri în 250 ml de apă clocotită şi laşi la infuzat cel mult 10 minute. Remediul îţi face bine şi dacă eşti stresat ori te confrunţi cu anxietate sau cu nervozitate.
Util în migrene. Nu apela la calmante dacă te doare capul! Florile de tei sunt indicate pentru ameliorarea migrenelor. Le poţi consuma sub formă de decoct, pentru prepararea căruia ai nevoie de 1 lingură de plantă şi de 250 ml de apă rece. Fierbe amestecul 15 minute, filtrează şi bea câte 2-3 căni de decoct pe zi, o săptămână.
Ajută în caz de hipertensiune. Dacă ai tensiunea arterială peste limitele normale, este important să ai un stil de viaţă echilibrat şi să reduci consumul de sare. În completarea măsurilor indicate de medic, poţi apela şi la florile de tei. Se recomandă infuzia concentrată, pe care o prepari din 3 linguri de flori de tei la 300 ml de apă fierbinte. Lasă vasul acoperit 8 minute, strecoară şi bea câte 2 căni pe zi, într-o cură de 6 săptămâni.
Calmează tusea. Florile de tei sunt recomandate şi în răceală şi gripă, pentru că fluidifică secreţiile căilor respiratorii, reduc inflamaţia, scad febra şi calmează accesele de tuse. Bea câte 1 cană cu infuzie de tei de 3 ori pe zi şi vei observa ameliorări.
Ameliorează tulburările digestive. Florile de tei ajută şi în ameliorarea tulburărilor aparatului digestiv care apar pe fond nervos, reducând hipersecreţia şi hiperaciditatea sucului gastric în stări de agitaţie şi surmenaj fizic şi psihic. În caz de indigestie, diaree sau disconfort abdominal, poţi încerca infuzia din flori de tei (1 linguriţă de plantă se lasă la infuzat într-o cană cu apă clocotită; se beau 3 căni pe zi). În tulburările digestive, pentru potenţarea efectelor, combină teiul cu muşeţel sau cu mentă.
Ce beneficii ai dacă iei o linguriţă de ulei de măsline pe stomacul gol
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook