În iunie 2008, într-o mină de lignit din județul Covasna, a fost descoperit întâmplător un schelet uriaș. Un elefant preistoric care a trăit acum 3 – 4 milioane de ani. Îl puteți vedea la muzeu.
Cel mai mare mastodont din lume se află la noi
Mastodonții au trăit acum circa 3 milioane de ani. Au fost niște elefanți uriași, cu corpul acoperit cu peri lungi și fildeșii foarte dezvoltați. Niște muncitori care lucrau la mina din localitatea Racoşul de Sus, județul Covasna, au găsit întâmplător un schelet uriaș și au anunțat autoritățile.
Scheletul aparţine speciei Anancus Arvernensis şi este cel mai complet dintre toate cele descoperite până acum în lume. De asemenea, este considerat și cel mai mare mastodont din lume. Are 7 metri lungime şi 3,5 metri înălţime. Chiar și după ce a fost restaurant, scheletul nu poate fi expus întreg pentru că nu încape.
Specialiștii au ajuns la concluzia că este vorba despre un animal adult. Se presupune că starea foarte bună a scheletului se datorează faptului că mastodontul s-a scufundat într-o mlaștină. Bazinul Baraolt s-a format prin retragerea apelor unui lac. În felul acesta, prădătorii au fost împiedicați să ajungă la hoit.
Mastodontul are circa 3 milioane de ani
Scheletul mastodontului este o piesă ştiinţifică de o valoare extraordinară, spun cei de la Muzeul din Baraolt. A fost expus pe bucăți, după ce acestea au fost restaurate. Scheletul este unic în lume deoarece este cel mai complet dintre toate cele s-au descoperit până acum.
Specialiştii spun că fosila aparţine speciei Anancus Arvernensis, care a trăit în urmă cu trei milioane de ani. Exemplarul este foarte valoros şi pentru că s-a păstrat aproape în totalitate intact. Prin urmare ar putea furniza oamenilor de ştiinţă informaţii interesante despre epoca în care a trăit.
Conducerea muzeului e convinsă că după ce va fi ridicat „în picioare” mastodontul va atrage şi mai mulţi turişti în judeţul Covasna.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook