Faceți cunoștință cu cel mai bine conservat dinozaur blindat. Era roșcovan

Faceți cunoștință cu cel mai bine conservat dinozaur blindat. Era roșcovan
Un dinozaur de 100 milioane de ani a fost găsit intact. Este una dintre cele mai mari descoperiri din ultimii 150 de ani. Paleontologii erau siguri că nu vor vedea niciodată dinozauri în condiții atât de bune. Au făcut o reconstituire și i-au dat un nume.

Cel mai bine conservat dintre dinozaurii blindați dezgropați vreodată a dezvăluit că vechea creatură era roșcovană. I-au spus Borealopelta markmitchelli. Rezultatele expertizelor au apărut în revista Current Biology.

Faceți cunoștință cu cel mai bine conservat dinozaur blindat

Dinozaurul roșcovan a fost descoperit din întâmplare, de un miner. Cadavrul dinozaurului are o lungime de 5,5 metri și a fost găsit în Mina Suncor Millennium din Alberta, în vestul Canadei.

Pe baza analizei făcute de paleontologi în stomacul dinozaurului, aceștia au confirmat că era un Nodosaurus. Pentru a studia ultima masă a nodosaurului, cercetătorii au făcut diapozitive din câteva bucăți de stomacul acestuia. Au descoperit că frunzele reprezentau aproape 88% din materialul vegetal, iar mai puțin de 7% cuprindeau tulpini și lemn.

Descoperirea poate că a fost ușoară, dar recuperarea fosilei a fost destul de dificilă. Minerii au găsit doar capul fără a continua să caute și corpul de frică să nu distrugă fosila. Timp de șase ani, o echipă a folosit toate mijloacele pentru a extrage dinozaurul.

Descoperirea a fost făcută în 2011, dar a fost prezentată abia în 2017 publicului. Numele complet al acestei fosile este Nodosaurus Borealopelta Markmichelli. Acest nume se datorează faptului că Mark Michelli a fost cel care a lucrat cel mai mult timp pentru a recupera această piesă.

Cel mai bine conservat dintre dinozaurii blindați dezgropați vreodată a dezvăluit că vechea creatură era roșcovană. I-au spus Borealopelta markmitchell

Mumia este perfect conservată

Borealopelta markmitchelli este o specie de nodosaur. A cutreierat Pământul în perioada Cretacicului, acum aproximativ 110 milioane de ani. „Mumia” sa a entuziasmat pe cercetători.

„Găsirea rămășițelor unui dinozaur blindat care a fost spălat de apa mării a fost o surpriză imensă. Faptul că a fost atât de bine conservat a fost o surpriză și mai mare”, a spus dr. Donald Henderson, curator al dinozaurilor la Muzeul Royal Tyrrell.

„Acest nodosaur este cu adevărat remarcabil prin faptul că este complet acoperit cu pielea solzoasă conservată. Totuși este păstrat și în 3D, păstrând forma originală a animalului”, a spus dr. Caleb Brown.

Specimenul are aproximativ 5,5 m lungime și cântărește 1.134 kg. Cercetătorii cred că Borealopelta markmitchelli ar fi putut fi luat de un râu ieșit din matcă și dus în apa mării. În cele din urmă s-a scufundat. De-a lungul a milioane de ani pe fundul oceanului, mineralele au luat locul armurii și pielii sale.

„Rezultatul este că animalul arată astăzi aproape la fel ca înapoi în Cretacicul timpuriu”, au spus oamenii de știință.

Dinozaurul era roșcovan

Pentru a deduce modelul de pigmentare al dinozaurilor, paleontologii au analizat compușii organici din coarnele și amprentele pielii sale. Au descoperit că pielea Borealopelta markmitchelli prezenta o formă obișnuită de camuflaj în care partea inferioară este mai ușoară decât spatele său. Acest lucru sugerează că nodosaurul s-a confruntat cu dinozaurii care mănâncă carne.

„Am găsit o mulțime de compuși organici care conțin sulf, pe care ulterior am putea să-i confirmăm că sunt dovezi ale colorării maronii roșiatice. Aceasta sugerează că dinozaurul a fost sub suficientă presiune din partea prădătorilor pentru a-l putea ascunde”, a spus dr. Jakob Vinther.

Echipa examinează și acum conținutul intestinal conservat al Borealopelta markmitchelli. Vor să afle cât mai multe despre natura ultimei sale mese. Sursa: sci-news.com

Recomandarile noastre