Simona Ionescu / Redactor Șef

Cercetătorii au creat materie din lumină folosind Teoria relativității a lui Albert Einstein

Cercetătorii au creat materie din lumină folosind Teoria relativității a lui Albert Einstein
Cea mai faimoasă ecuație a lui Albert Einstein, E = mc2, utilizată în teoria relativității generale, a fost folosită pentru a crea materie din lumină. Acest lucru a fost comunicat de oameni de știință care au participat, recent, la un studiu fără precedent.

Cercetătorii au creat materie din lumină folosind Teoria relativității a lui Albert Einstein. Oamenii de știință de la Laboratorul Național Brookhaven din New York au folosit Relativistic Heavy Ion Collider (RHIC) al Departamentului Energiei, utilizat în mod obișnuit pentru cercetarea fizicii nucleare, pentru a accelera doi ioni de aur care sunt încărcați pozitiv, într-o buclă.

Ei au accelerat ionii la 99,995 % din viteza luminii în două inele aflate într-o coliziune apropiată. S-a observat că ionii transportau în interiorul lor un câmp electromagnetic care arată fotoni „virtuali”.

Cercetătorii au creat materie din lumină

„Dacă viteza este suficient de mare, puterea câmpului magnetic circular poate fi egală cu puterea câmpului electric perpendicular”, a spus Zhangbu Xu, fizicianul Brookhaven Lab, într-un comunicat. Dispunerea câmpului electric și a câmpului magnetic permite crearea unui foton. Adică a unei particule de lumină.

„Deci, atunci când ionii se apropie de viteza luminii, există o grămadă de fotoni care înconjoară nucleul de aur, călătorind cu el ca un nor”, ​​a adăugat Xu, scrie Daily Mail. Practic, cercetătorii au produs materie din lumină, folosind Teoria relativității.

Fotonul creat în laborator confirmă o teorie veche de 90 de ani

Un ion este un atom care nu are un număr egal de protoni și electroni. Materia este orice substanță care are masă și ocupă spațiu având volum.

Crearea fotonului în laborator confirmă în esență ceea ce fizicienii Gregory Breit și John A. Wheeler au încercat să descrie atunci când au discutat despre coliziunea particulelor de lumină pentru a crea perechi de electroni și pozitroni, în 1934.  „În lucrarea lor, Breit și Wheeler au realizat deja că este aproape imposibil de făcut. Laserele nici nu existau încă!  Dar Breit și Wheeler au propus o alternativă: accelerarea ionilor grei.  Iar alternativa lor este exact ceea ce facem la RHIC”, a mai explicat Xu.

Crearea materiei din lumină, dificil de observat

Conform LiveScience, crearea materiei din lumină a fost una dintre cele mai dificile de observat. Deoarece fotonii trebuie să fie raze gamma. După ce două particule reale se lovesc una de cealaltă, produsele care sunt create ca rezultat sunt generate la unghiuri diferite decât dacă ar fi făcute de particule virtuale. Și aici se impune încă o explicație.

E = mc² – formula echivalenței masă-energie, descrie energia (E) a unei particule ca produs al masei sale (m) și al pătratului vitezei luminii (c). Având în vedere acest lucru, formula arată cum o cantitate mică de masă în repaus este egală cu o cantitate masivă de energie. Aceasta explică, de exemplu, cantitățile fenomenale de energie care pot fi eliberate de reacțiile nucleare. Care, se știe, transformă cantități mici de masă în energie.

„Rezultatele noastre oferă dovezi clare ale creării directe, cu un singur pas, a perechilor materie-antimaterie din coliziile de lumină, așa cum s-a prezis inițial de Breit și Wheeler”, a spus Brandenburg.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre