În zona Ardealului, ciorba de varză cunoaşte diferite denumiri influenţate de cea din bucătăria ungurească: luşcoş, lucicoş sau lucskos káposzta.

Ciorba de varză. Rețetă din Ardeal

Reţeta acestui preparat a fost culeasă de la gospodinele din satele din zona Sălaj.

Ingrediente

  • carne afumată/cârnaţi/carne proaspătă de pui, viţel sau porc,
  • o căpăţână de varză,
  • o ceapă,
  • doi morcovi,
  • un pătrunjel,
  • un păstârnac,
  • doi ardei,
  • o ţelină cu frunze,
  • trei crenguţe de cimbru,
  • mărar verde,
  • sare, piper.

Mod de preparare

  • Mai întâi tăiaţi carnea cubuleţe şi rumeniţi-o uşor pe toate părţile în puţin ulei, în oala în care urmează să faceţi ciorba. Adăugaţi sare şi piper, apoi ceapa tocată.
  • Amestecaţi până când ceapa devine sticloasă.
  • Turnaţi apă caldă, în funcţie de câtă ciorbă vreţi să pregătiţi.
  • Leagă crenguţele de cimbru şi pune-le în oală, apoi adaugă păstârnacul crestat şi un ardei întreg.
  • Lasă să fiarbă puţin, apoi completează cu restul legumelor tocate; după ce ai scos ardeiul întreg, rădăcina de păstârnac şi crenguţele de cimbru, poţi pune varza tăiată fideluţă.
  • Când toate sunt fierte, pregătiţi o îngroşală, astfel: puneţi pe foc o crăticioară cu o lingură de ulei şi făină şi amestecaţi continuu, având grijă să nu se ardă.
  • Daţi deoparte, presăraţi boia dulce, amestecaţi din nou, apoi stingeţi cu un pahar-două de suc de roşii.
  • Puneţi pe foc, fierbeţi, iar când începe să se îngroaşe, adăugaţi treptat din supa caldă.
  • Turnaţi totul în oală, mai daţi câteva clocote, iar ciorba este gata. La final, adăugaţi mărar verde tocat şi smântână.

Ciorbă de varză cu scăriță afumată

În sudul țăii, cea mai popular variant ste cu scăriță  porc afumată sau proaspătă.

Mod de preparare

  • Spălăm bine scărița și o tăiem bucăți.
  • Varza o spălăm bine, o tăiem fideluță, adăugăm sare și o frământăm bine.
  • Spălăm bine și ceapa și morcovul, le tăiem apoi cubulețe mici.
  • Punem 2 linguri de ulei într-o oală, punem ceapa și puțină apă și o călim puțin.
  • Adăugăm morcovul, sucul de roșii, zarzavatul și carnea, apoi punem apă cât cuprinde, acoperim cu un capac și lăsăm să fiarbă.
  • După ce carnea e aproape fiartă, adăugăm varza și mai lăsăm să fiarbă, adăugăm piper după gust și sare dacă mai este nevoie.
  • Unii acresc această ciorbă cu zeamă de varză acră.
Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp