Simona Ionescu / Redactor Șef

Ciorbiță ușoară de burtă

Ciorbiță ușoară de burtă
Ciorba de burtă este consistentă și hrănitoare, aducând un aport important de nutrienți organismului. Originea ei pare a fi din Turcia. Vă prezentăm o rețetă de ciorbă mai ușoară.

Varianta dietetică a ciorbiței de burtă e ideală pentru a intra inclusiv în meniul copiilor. Burta de vită provine din mușchiul stomacului vitei și este un aliment extrem de bogat în nutrienți, fiind un depozit de proteine, vitamine (niacină – B3, vitamina B12) și minerale (fier, magneziu, calciu, zinc, fosfor, seleniu), importante pentru buna dezvoltare a copiilor.

Aceasta are un conținut ridicat de vitamina B12  esențială pentru producerea celulelor roșii din sânge și producerea de energie, în timp ce zincul este vital pentru diviziunea celulară, imunitate și metabolismul carbohidraților, iar seleniul este un puternic antioxidant .

Morcovul, cel crocant, dulce și hrănitor, adaugă și el plus de valoare nutrițională ciorbiței. Bogat în beta-caroten (vitamina A) ajută la sănătatea ochilor, fibrele pe care le conține susțin sănătatea tractului digestiv, iar potasiul are rol în buna funcționare a sistemului nervos.

Nu s-a dovedit încă dacă usturoiul ne scapă de vampiri, cert  e faptul că usturoiul este un aliment și un medicament natural, ale cărui beneficii sunt recunoscute de multă vreme. Usturoiul are este o sursă excelentă de vitamina C, vitamina B6 (piridoxină), dar conține și minerale (mangan, seleniu, calciu, potasiu).

Ingrediente (10 porții):

1 kg burtă de vită congelată, pre-fiartă și tăiată fidea, 1 kg morcovi, 2 linguri ulei, 5 frunze de dafin (uscate), 10 boabe de piper negru, 250 g smântână, 3 gălbenușuri de ou, 4 – 5 linguri oțet, 7 – 8 căței de usturoi, 6 – 7 lingurițe sare

Preparare:

Pentru a dura cât mai puțin prepararea ciorbiței, ar fi ideal să decongelezi burta din timp. Morcovii se spală, se curăță de coajă și îi dai manual pe răzătoare sau folosești robotul de bucătărie. Cureți de coajă cățeii de usturoi și îi zgrobești în zbrobitorul de usturoi.

O oală de aproximativ 5 litri o pui pe aragaz, o lași să se încălzească, torni uleiul, apoi pui morcovii rași și începi să îi sotezi. Adaugi 1 linguriță de sare și amesteci. Vei observa cum, sub efectul sării, morcovii elimină sucul lor portocaliu, devenind moi. Îi gătești 4 – 5 minute. Acum poți adăuga apa peste morcovi, frunzele de dafin și boabele de piper. Acoperi cu un capac și pui la foc mediu până dă în clocot.

Când dă în clocot, adaugi fâșiile de burtă, acoperi cu capacul și lași să fiarbă, la foc mic, pentru aproximativ 30 de minute (vezi și instrucțiunile de pe ambalajul burții). În timp ce ciorba fierbe, separi ouăle și păstrezi doar gălbenușurile, pe care într-un castron mai maricel, le amesteci cu smântâna până se formează o cremă. Când burta este fiartă, adaugi usturoiul și oțetul, mai dai 1 – 2 clocote, apoi stingi focul.

A sosit momentul să adaugi smântâna. Această operațiune trebuie să o faci cu atenție, pentru a evita îmbrânzirea smântânii. Procedezi astfel: în castronul în care ai amestecat smântâna cu ouăle, adaugi treptat câteva polonice de ciorbă, pentru a ridica temperatura amestecului și a nu fi o diferență mare între temperatura ciorbei și cea a amestecului de ou cu smântână. Adaugi treptat, în fir subțire, smântâna și amesteci cu o lingură, până o încorporezi toată.

Sursa: Mamachef.ro

Cum își petrece timpul o graviduță. Să se facă Gina Pistol roșcată? Sau mai bine roz?

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre