Clătite de cafea cu migdale şi ciocolată

Liana Sabău a preparat aceste delicioase clătite de cafea pe care vi le recomandă şi vouă, pe blogul ei, Pe masa din bucătărie. Şi dacă sunteţi şi dependent de cafea, atunci e obligatoriu să încercaţi această reţetă. Uitaţi de clasicele reţete cu dulceaţă, clătitele de cafea sunt adevărata delicatesă a momentului.
Pentru clătite: 250 ml lapte,
150g făină albă 000,
30g cafea solubilă (ness),
30g zahăr,
2 ouă,
unt/ulei.
Pentru crema-spumă: 200ml lapte,
130ml smântână dulce/frişcă lichidă,
60g ciocolată menaj,
2 gălbenuşuri,
30g zahăr,
20g făină albă 000,
1 lingură de lichior Disaronno,
40g alune de pădure/migdale prăjite.
Pentru sos: 150g ciocolata albă/neagră,
50g alune de pădure/migdale prăjite,
4 linguri de lapte/frişcă lichidă.
Dizolva cafeaua în laptele călduţ. Bate ouăle cu zahărul şi încorporează treptat făina până când se formează un aluat gros. Diluează-l cu lapte, bate cu telul şi strecoară compoziţia prin sită.
Pentru crema- spumă: freacă gălbenuşurile cu zahărul şi făina până la obţinerea unei creme omogene, adaugă laptele şi pune la fiert, împreună cu ciocolata rasă, până când se îngroaşă. Se va transforma într-o budincă de ciocolată – ca textura. Lasă crema să se răcească, apoi încorporează în ea fulgii de migdalele prăjiti şi lichiorul Disaronno – care e optional, dar dă un parfum şi un gust înnebunitor. Bate frişca lichidă/smântâna şi încorporează-o usor în crema răcită. Pune vasul în frigider.
Pentru sos: rupe ciocolata alba bucăţi şi topeşte-o la foc mic, împreună cu laptele / frişca lichidă, amestecând continuu. Adaugă apoi fulgii de migdale.
Încinge tigaia şi unge-o puţin cu unt/ulei. Amestecă în aluatul de clătite şi toarnă un polonic în tigaie, roteşte-o pentru ca fundul să fie acoperit în întregime şi prăjeşte-o 25 de secunde pe o parte. Apoi, cu o spatulă ridică clătita şi întoarce-o pe partea cealaltă şi prăjeşte-o încă 10-15 secunde. Procedeaza la fel până la terminarea aluatului. Aşează clătitele pe o farfurie, umple-le, pe fiecare, cu 1-2 linguriţe de spumă, pliază-le pe jumătate, apoi încă o dată, obţinând triunghiuri. Toarnă peste ele sosul de ciocolată albă/neagră şi alune/migdale prăjite.
Sursa: Pe masa din bucătărie