Simona Ionescu / Redactor Șef

Cristian Cioacă, prima victorie după 11 ani de pușcărie. Săptămâna viitoare află ce va urma, chiar dacă mama Elodiei plânge

Cristian Cioacă, prima victorie după 11 ani de pușcărie. Săptămâna viitoare află ce va urma, chiar dacă mama Elodiei plânge
10 mai a fost o zi importantă pentru Cristian Cioacă. Comisia s-a întrunit pentru a decide dacă va aproba cererea de eliberare condiționată depusă la începutul acestui an de către cel acuzat că a omorât-o pe Elodia, soția lui în 2007.

Cristian Cioacă a primit 15 ani și opt luni de închisoare cu executare pentru moartea Elodiei Ghinescu, fiind condamnat în lipsa cadavrului. El a executat până acum 11 ani din pedeapsă.

Cioacă a ajuns miercuri în fața comisiei de la Penitenciarul Mioveni unde se află încarcerat, zi în care și-a încearcat norocul, după ce a depus prima cerere de eliberare condiționată la începutul lunii ianuarie. A fost respinsă atunci și s-a stabilit o dată ulterioară, 10 mai 2023. De data aceasta a fost cu noroc. Comisia i-a dat lui Cioaca aviz favorabil de liberare condiționată.
Acum instanța are ultimul cuvânt. Fostul polițist a depus deja cererea de eliberare la Judecătoria Pitești și a primit termen pentru 17 mai. Atunci va afla dacă viața lui va continua în celulă sau acasă, lângă băiatul lui. Mama Elodiei plânge, iar avocata e revoltată.

„Menţine termenul stabilit de Comisia pentru liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Mioveni”

„Respinge cererea de liberare condiționată formulată de patentul condamnat, în prezent deţinut la Penitenciarul Mioveni, ca neîntemeiată. Menţine termenul stabilit de Comisia pentru liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Mioveni după expirarea căruia propunerea sau cererea de liberare condiţionată va putea fi reînnoită, respectiv 10.05.2023. Cu drept de a formula contestaţie în termen de 3 zile de la comunicarea copiei minutei”, au spus, în luna ianuarie judecătorii.

„E un model negativ pentru societate”

Crina Radu, avocata familiei Ghinescu, nu e de acord cu cererea de eliberare condiționată, menționând că trebuie să-și facă toată pedeapsa, care „și așa e mică”. În opinia noastră – a mea și a familiei Ghinescu -, comisia de liberare condiționtă nu ar trebui să-i  admită (n.r lui Cioacă) cererea de liberare condiționată. Da, poate are un dosar excelent de penitenciar, o comportare exemplară în închisoare, dar așa trebuie să se poarte un deținut.

Din informațiile mele a avut mereu un statul privilegiat. A primit permisii dese de week-end și vizite intime. Chiar de Paște a fost acasă ultima oară. Asta nu trebuie să-l împiedice să-și execute întreaga pedeapsă. Comisia și instanța trebuie să țină cont și de felul în care pe durata cercetărilor Cioacă nu a arătat nici un regret, nu a recunocut fapta și chiar a încercat să șteargă urmele infracțiunii.

E un model negativ pentru societate care, pus în libertate mai devreme, ar încuraja și pe alții să procedeze la fel”, a declarat avocatul Crina Radu, potrivit Evenimentul Zilei.

100 de recompense 

Pentru că s-a comportat exemplar de când e încarcerat, Cristian Cioacă a avut multe beneficii, primind nu mai puțin de 100 de recompense. „Deținutul nu a creat niciodată probleme. Nu are nici măcar o sancțiune și a fost recompensat de peste 100 de ori pentru felul în care participă la activitățile din penitenciar.

Nu are un regim preferențial, nu a cerut protecție, așa cum îi permite legea în calitate de fost polițist. Este într-o cameră cu 7-10 deținuți în regim semideschis și muncește la spălătoria închisorii. Familia îl caută o dată la două, poate trei luni”, au menționat surse din penitenciar.

Corpul neînsuflețit al Elodiei Ghinescu nu a fost niciodată descoperit, de aceea mama fostei avocate nu a putut să-i facă înmormântarea așa cu spune tradiția. I-a pus însă o piatră funerară unde se duce și-și plânge copilul și aprinde o lumânare. Atât i-a mai rămas…

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre