Cum a fost inventat Cheesecake-ul spaniol. Vă dăm și rețeta!

Cum a fost inventat Cheesecake-ul spaniol. Vă dăm și rețeta!
În traducere Basque Burnt Cheesecake înseamnă „bască arsă”. Este o prăjitură fără blat, cu aspect rumenit, și cu o poveste simpatică.

Cheesecake-ul spaniol  e cunoscut și sub numele de Cheesecake La Viña sau Basque Burnt Cheesecake, adică Cheesecake arr. Originea părjiturii este în San Sebastián, regiunea de nord a Spaniei.

Prăjitura a fost  creată în jurul anului 1990 de către bucatarul Santiago Rivera (foto) în restaurantul său, La Viña. Conform declarațiilor sale, a vrut să completeze meniul restaurantului și cu un desert, după ce a preluat afacerea de la părinții săi. A decis că desertul locului va fi un cheesecake și a inventat unul aparte, fără blat.

La prima vedere poate părea că această prăjitură cu brânză la cuptor poate fi o greșeală din bucătărie. Dar nu este deloc așa. Prăjitura cu brânză inventată de Santiago Rivera este cel mai cremos și mai rapid cheesecake făcut la cuptor.

Rețetă Basque Burnt Cheesecake sau Cheesecake spaniol

Ingrediente: 700 g de cremă de brânză grasă, la temperatura camerei, 200 g de zahăr, 5 ouă, 360 ml de smântână proaspătă pentru frișcă, neîndulcită, cu minim 30% grăsime, 30 g de făină, o linguriță cu extract de vanilie

Mod de preparare: Înainte de a vă apuca de preparat prăjitura, se pornește cuptorul. Crema de brânză, cu un praf de sare se bate cu mixerul până devine cremoasă. Se adaugă zahărul și se mixează 2 minute. Apoi se adaugă ouăle, pe rând, și se mixează, al viteză medie, câte 30 de secunde fiecare.

În final, punem extractul de vanilie, turnăm smântâna, și continuăm mixarea la temperatură mică. După ce toate s-au încorporat, adăugăm făina și mestecăm până ce e încorporată.

Tava pentru prăjitură se acoperă cu hârtie de copt. Ea trebuie să depășească, în sus, marginile formei, pentru că prăjitura va crește în timpul coacerii. După ce turnăm aluatul în tavă, trecem prin el o furculiță pentru a elimina eventualele bule de aer.

Punem prajitură la copt  40 – 50 de minute, pe grătarul poziționat la mijlocul cuptorului. Este gata când suprafața pare aproape arsă și încep să apară mici crăpături pe margine. Apoi prăjitura se lasă să se răcească și după aceea se pune în frigider, cu tot cu formă, pentru 4-6 ore sau mai bine peste noapte. Abia după aceea se scoate din tavă.

Se servește la temperatura camerei, dacă vă place o textură mai moale, sau rece dacă preferați o consistență mai densă.

Sursa foto: Instagram, La Vina