Brânza proaspătă din lapte de vaci sau brânza dulce este bogată în proteine și substanţe nutritive: vitamina A, vitamina D, fier, calciu, mangan, potasiu, sodiu, fosfor, seleniu, zinc și altele. Diverse cercetări au arătat că atunci când e consumată regulat reduce riscul apariției cancerului la sân, dar și riscul apariției diabetului zaharat. De asemenea ajută la reducerea colesterolului și îmbunătățește sistemul imunitar.
Brânza de vaci este eficientă în tratarea ulcerului și a afecțiunilor gastrice, în ameliorarea stărilor de stres și nervozitate, având un rol important și în sănătatea oaselor și a dinților. În plus, este recomandată în curele de slăbire.
Ingrediente pentru a prepara brânză din lapte de vaci
lapte proaspăt de vaci
tifon curat
Mod de preparare
Cea mai simplă și cea mai naturală metodă de a prepara brânză din lapte de vaci durează două zile. Laptele proaspăt se strecoară și se pune într-un vas încăpător. Se acoperă vasul cu un tifon curat, împăturit în 4, și se așază la loc cald. Se păstrază la temperatura camerei până la 48 de ore, timp în care laptele se prinde, adică se transformă în iaurt. Deasupra laptelui se ridică smântâna. Aceasta se poate înlătura dacă se dorește o brânză mai dietetică, sau se poate lăsa, dacă se dorește o brânză mai grasă.
Vasul cu laptele prins se va pune la foc încet și se lasă să se încălzească. Atenție însă: nu trebuie să fie prea încălzit. E suficient să fie atât de cald cât suportă degetul temperatura. Cu o lingură de lemn, se amestecă ușor pe margini și la baza vasului, pentru a se desprinde laptele prins de pereții vasului. În acest timp se va forma zerul.
Se stinge focul și se lasă compoziția să se răcească. Zerul se va ridica la suprafață iar brânza se va forma la baza vasului. Acum e momentul final. Se strecoară brânza proaspătă într-un tifon curat și se lasă așa până când se scurge tot zerul din ea. Se transferă într-un bol și se presară cu sare, sau se lasă nesărată atunci când trebuie consumată ca atare.
Sursa: a1.ro
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook