Cum se prepară „pâinea pierdută” a lui chef Nicolai Tand. Rețetă de desert rapid

Cum se prepară „pâinea pierdută” a lui chef Nicolai Tand. Rețetă de desert rapid
Chef Nicolai Tand a surprins, ca de obicei cu o rețetă în care ne învață cum să folosim ingredientele rămase prin cămară, o rețetă de desert Pain Perdu.

Rețeta de desert Pain Perdu  sau, pe românește, „pâine pierdută” preparată de Chef Nicolai Tand la Neatza cu Răzvan și Dani este cunoscută și la noi ca rețetă de frigănele dulci. Însă, Nicolai Tand a folosit cozonac în loc de pâine și multe alte ingrediente care au ridicat desertul la rang de delicatesă. Și dacă v-ați întrebat adesea după sărbători ce puteți face cu un cozonac învechit, iată răspunsul.

Rețetă de desert Pain Perdu  – Ingrediente

Pentru baza desertului:

1 cozonac

3 ouă

500 ml lapte

150 gr zahăr brun

vanilie

unt

Pentru sos de pere:

3-4 pere

apă

zahăr brun

scorțișoară

anason stelat

1 lămâie

unt

Pentru caramel sărat:

250 gr zahăr

125 gr unt

500 ml frișcă lichidă

1/2 linguriță sare grunjoasă

Pentru servit:

înghețată

frișcă bătută

fulgi de migdale

Mod de preparare

Sunt câteva etape în plus de care trebuie să ținem cont pentru reușită. Mai întâi se feliază cozonacul în felii de aproximativ 2 cm grosime. Se așază feliile în tavă, pe hârtie de copt și se dau la cuptor la 200 de grade pentru 10 minute, să se mai usuce. Între timp se amestecă bine ouăle cu zahărul, vanilia și laptete. În acest amestec se scufundă feliile de cozonac și se lasă 15 minute să se hidrateze bine. Apoi se scot pe un platou și se mai lasă câteva minute să se scurgă.

Se încinge o tigaie cu unt și se rumenesc ușor feliile de cozonac, pe ambele părți. Așa rumenite, se așază din nou în tava tapetată cu hârtie de copt și se mai dau la cuptor pentru 10 minute, să se coacă și în interior.

Cum se prepară sosurile

Se curăță perele de coajă și se taie în cuburi micuțe. Se pun la fiert în apă cu zahăr, scorțișoară, anason stelat și o lămâie tăiată în două și stoarsă de suc. Se lasă să fiarbă doar până când cuburile de pere devin translucide. Se scurg și se mai trag la tigaie în puțin unt, pentru cremozitate.

Separat, se pune zahărul la caramelizat într-un vas cu pereți dubli. Se amestecă continuu până se topește tot zahărul, apoi se adaugă untul. Când și untul este topit, se adaugă frișca lichidă și din nou se amestecă până se omogenizează sosul și devine cremos. Înainte de a stinge focul se adaugă sarea grunjoasă.

Cum se asamblează deliciosul desert Pain Perdu

Se așază felia de cozonac pe platou, iar peste ea se presară cuburi de pere. Urmează o cupă din înghețata preferată, care se glazurează cu sos caramel. Peste înghețată se adaugă o porție generoasă de frișcă. Din nou se glazurează cu sos caramel sărat și se presară fulgi de migdale trași la tigaie în puțin unt.

Sursa: A1.ro