Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum a împușcat Nicolae Ceaușescu ursul Lache. Care este adevărul?

Cum a împușcat Nicolae Ceaușescu ursul Lache. Care este adevărul?
Cazul ursului Arthur, împușcat de prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, a făcut înconjurul lumii. Mult înaintea lui, Nicolae Ceaușescu a doborât un urs uriaș, pe Lache. Care este adevărul?

Cel mai mare urs din Europa a fost împușcat zilele trecute în România de un prinț. Știrea a indignat pe multă lume. Masacrarea animalelor era o practică și pe vremea comuniștilor. Nicolae Ceaușescu iubea să meargă la vânătoare, pentru trofee.

Cum a împușcat Nicolae Ceaușescu ursul Lache

Ursul Arthur a murit împușcat de un prinț, Emanuel von und zu Liechtenstein. A venit, a ucis falnicul animal și a plecat cu trofeul. Un adevărat scandal a izbucnit miercuri, 5 mai, după ce s-a aflat că prințul din  Liechtenstein l-a ucis pe Arthur, cel mai mare urs din România, în vârstă de 17 ani.

Însă, mult înaintea lui, Nicolae Ceaușescu l-a împușcat pe ursul Lache, de 400 de kilograme. Își dorea încă un trofeu și să bată recordul lui Iosip Broz Tito, liderul communist al fostei Iugoslavia, scrie evz.ro.

Se știe că Nicolae Ceaușescu era un vânător pasionat, după modelul altor lideri comuniști. ”Cel mai iubit fiu al poporului” a obţinut 398 de medalii pentru succesele sale în partidele de vânătoare.

Își crease o aură de vânător legendar. Una dintre glumele cu care îşi distra camarazii de vânătoare era „Vedeţi? V-am făcut planul la carne!”.

O legendă spune că Nicolae Ceauşescu a ucis cel mai mare urs din România. Animalul fusese crescut în captivitate, doar pentru a depăşi un record stabilit de Iosip Broz Tito, dictatorul sârbilor.

Nicolae Ceaușescu l-a împușcat pe ursul Lache, de 400 de kilograme

Lache era un animal crescut în captivitate

Lache, un urs de peste 400 de kilograme, s-ar fi născut într-o grădină zoologică din Oradea, şi a fost adus în anii 1970 în Poiana Braşov, unde s-a pripăşit pe lângă un restaurant care în prezent îi poartă numele. Era blând şi chiar se lăsa mângâiat de oameni.

Auzind de mărimea lui, Nicolae Ceauşescu ar fi ordonat să fie luat şi dus în Harghita, pe unul dintre domeniile de vânătoare pe care animalul urma să fie ucis, la vânătoarea din 1978.

Pentru imaginea sa de vânător iscusit, Nicolae Ceaușescu interzisese în 1974 vânătoarea în România. Voia să păstreze cele mai frumoase exemplare pentru el. Domeniul de vânătoare din judeţul Mureş, de pe Valea Gurghiului, deţine un loc III mondial la blănuri de urs.

Locurile I şi II mondial la blănuri de urs îi revin lui Nicolae Ceauşescu, cu un urs vânat la Piliske în Harghita, în 1983, care deţine un procentaj CIC – Comisia Internaţională Chasse – de 687,79. A mai ucis un urs în 1985 şi altul la Borsec, în 1980, și la Plovdiv, în 1981.

Nicolae Ceaușescu era un vânător pasionat, după modelul altor lideri comuniști

Colecția de arme a lui Nicolae Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu avea o colecţie impresionantă de arme, multe primite în dar de la oaspeţii săi, în timpul vizitelor de stat. Acesta le păstra în vila sa de protocol, de pe Strada Primăverii. Armele au fost ridicate şi confiscate la ordinul Ministerului Apărării în iunie şi noiembrie 1990.

Regina Elisabeta a Marii Britanii şi preşedintele sovietic Leonid Brejnev s-au numărat printre şefii de stat care i-au făcut cadou arme lui Ceauşescu.

Puşca decorată cu aur, luată regelui Carol al II-lea, fusese fabricată în 1933. Arma a fost vândută la licitație pentru 32.000 de euro.


Nicolae Ceaușescu, urmărit de blestemul caprei albe? A vânat până în ultimele zile de viață

Corbu și Șarona, câinii preferați ai lui Nicolae Ceaușescu, s-au stins de dorul stăpânului

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre