Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum alegem corect vinul potrivit la masă

Cum alegem corect vinul potrivit la masă
Este perioada meselor festive și nu putem concepe masă fără vin. Important e să alegem corect, ca să ne pice bine, și ca să și impresionăm cu ale noastre cunoștințe.

Oenologii spun că dacă alegem corect vinul potrivit în funcție de preparatele de pe masă, fie că vorbim de aperitiv, feluri principale sau desert, putem transforma orice masă într-o ocazie cu adevărat specială.

Pandemia ne ține acasă, așa că nu putem apela la cunoștințele unui somelier, de aceea e indicat să învățăm cum să asortăm vinurile cu ceea ce punem pe masă. Dar, până la urmă, nu e ceva foarte complicat.

Vinul va completa bucatele de pe masă

În primul rând, oenologii atrag atenția că înainte de a alege vinul, trebuie să ne gândim că gustul vinului este dat de anumite derivate cum ar fi: zahărul, aciditatea, acreala, aroma fructelor, alcoolul sau taninul. Pentru a asocia perfect vinul cu mâncarea, găsită o legătură complementară între gusturi, arome și texturi. Un vin bun va scoate în evidență mâncarea servită alături.

Asocierea corectă a vinului cu mâncarea are rolul de a potența gustul și aroma atât ale mâncării, cât și ale vinului.

Cum se asociază corect vinul cu mâncarea

Dacă pe vremuri se spunea că pentru preparate din carne roșie, de vită sau porc, este ideal vinul roșu, iar vinurile albe trebuie asociate cu peşte sau carne albă, acum lucrurile stau mai nuanțat.

Preparatele din carne de porc, vită, miel, iepure sau vânat, rață și gâscă se asociază cu vinuri roșii.

Preparatele din carne de pui sau curcan se asociază cu vinul alb.

Preparatele din pește și fructe de mare se asociază cu vinuri albe seci sau demiseci.

Brânzeturile, legumele și fructele se asociază corect cu vinuri albe și vinuri roze.

Garniturile pe bază de legumele se asociază cu vinurile albe.

Sosurile pot fi asociate după culoare: sosul alb, pe baza de brânză și smântână, se asociază cu vinul alb, iar sosul roșu, se asociază cu vinul roșu.

Sursa foto: Pixabay

Casa pe care o ura Steve Jobs. Cum arăta proprietatea, înainte să fie demolată

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre