Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum au ajuns actorii Robin Williams și Bruce Willis la demență. Semne și simptome ale bolii pe care e bine să le știți

Cum au ajuns actorii Robin Williams și Bruce Willis la demență. Semne și simptome ale bolii pe care e bine să le știți
Cunoscutul actor Robin Williams s-a sinucis în urmă cu 8 ani. Avea 63 de ani când  și-a curmat zilele. Ulterior, medicii au stabilit că demența de care suferea l-a împins să comită cumplitul gest. Recent, am aflat cu toții că și îndrăgitul star Bruce Willis este atins și de demență. Un recent studiu al medicilor canadieni explică totul despe această boală cruntă.

Medicii spun că, deocamdată, nu există nici un tratament de vindecare pentru demenţă. Dar este obligatoriu ca orice semne de avertizare să fie detectate cât mai curând posibil pentru a se asigura că persoana afectată poate primi ajutorul de care are nevoie. Ca să vă dați seama dacă o persoană dragă suferă de demență, Societatea Alzheimer din Canada a elaborat un raport în care enumeră simptome comune la care trebuie să fiți atenți. Printre acestea se numără afectarea judecății.

Dacă ni s-ar cere să descriem demența, mulți dintre noi s-ar gândi imediat la probleme de memorie. Deși acestea sunt semne cheie ale afecțiunii, există și alte schimbări de comportament de care trebuie să fii conștient.

Simptome generale pe care trebuie să le observăm

Societatea Alzheimer din Canada enumeră câteva simptome comune la care trebuie să fiți atenți. Printre acestea se numără judecata afectată. Acest lucru ar putea determina o persoană să facă alegeri greșite care i-ar putea pune în pericol siguranța. Potrivit medicilor, acest lucru include purtarea de haine groase într-o zi călduroasă – ceea ce ar putea duce la un accident vascular cerebral provocat de căldură.

„Din când în când, oamenii pot lua decizii discutabile, cum ar fi amânarea consultării unui medic atunci când nu se simt bine. Cu toate acestea, o persoană care trăiește cu demență poate suferi schimbări în ceea ce privește judecata sau luarea deciziilor, cum ar fi faptul că nu recunoaște o problemă medicală care necesită atenție sau că poartă haine groase într-o zi călduroasă”, explică Societatea Alzheimer din Canada.

Semne de avertizare

Pierderea memoriei care afectează abilitățile de zi cu zi– O persoană care trăiește cu demență poate uita lucruri mai des sau poate avea dificultăți în a-și aminti informații învățate recent.

Dificultăți în îndeplinirea unor sarcini familiare – O persoană care trăiește cu demență poate avea dificultăți în îndeplinirea unor sarcini care i-au fost familiare toată viața, cum ar fi pregătirea mesei sau jucarea unui joc.

Probleme cu limbajul – O persoană care trăiește cu demență poate uita cuvinte simple sau poate înlocui cuvintele astfel încât ceea ce spune este greu de înțeles.

Dezorientarea în timp și spațiu – Persoanele care trăiesc cu demență se pot pierde pe propria stradă, fără să știe cum au ajuns acolo sau cum să se întoarcă acasă.

Probleme cu gândirea abstractă – O persoană care trăiește cu demență poate avea dificultăți semnificative cu astfel de sarcini din cauza pierderii înțelegerii a ceea ce sunt numerele și a modului în care acestea sunt folosite.

Pierderea lucrurilor – Oricine poate rătăci temporar un portofel sau cheile. Cu toate acestea, o persoană care trăiește cu demență poate pune lucrurile în locuri nepotrivite.

Schimbări ale dispoziției și comportamentului – Cineva care trăiește cu demență poate prezenta variații de dispoziție – de la calm la lacrimi la furie – fără un motiv aparent.

Schimbări de personalitate – O persoană care trăiește cu demență poate experimenta schimbări uimitoare de personalitate și poate deveni confuză, suspicioasă sau retrasă.

Pierderea inițiativei – O persoană care trăiește cu demență poate deveni pasivă și dezinteresată și are nevoie de indicii și îndemnuri pentru a se implica.

Important: „Dacă sunteți îngrijorat de oricare dintre aceste semne, următorul pas este să discutați cu medicul dumneavoastră. Doar un furnizor de asistență medicală calificat, după mai multe evaluări și teste, poate confirma dacă dumneavoastră sau cineva pe care îl cunoașteți aveți demență”, relatează express.co.uk., citat de evz.ro.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre