Cum au apărut celebrele ouă Faberge. Totul a pornit de la familia Romanov din Rusia

Cum au apărut celebrele ouă Faberge. Totul a pornit de la familia Romanov din Rusia
Celebrele ouă Faberge au intrat în istorie ca fiind bijuterii din pietre prețioase în formă de ouă.

Istoria ouălor Faberge este legată de Rusia, mai precis de familia Romanovilor şi începe în anul 1885. Atunci, ţarul Alexandru al III-lea a comandat o bijuterie în formă unui ou, pe care a făcut-o cadou soţiei sale, Maria Feodorovna, pentru a sărbători 20 de ani de la logodna lor.

Din acel an Peter Carl Faberge a devenit bijutierul curţii imperiale şi a creat în fiecare an câte un ou-bijuterie, pe care ţarul îl oferea soţiei sale, cu ocazia sărbătorii de Paşte. Ouăle lui Faberge sunt făcute din aur sau argint, cu pietre preţioase sau semipreţioase.

Aceste ouă Faberge se mai numesc şi ouă surpriză, pentru că în momentul când le desfaci găseşti ceva neaşteptat. Fiecare ou Faberge are o poveste legată de viaţa familiei imperiale sau celebrează evenimente importante ale vremii. 

Cum au apărut celebrele ouă Faberge. Legătura strânsă cu Romanovii 

Cel mai cunoscut şi despre care s-a scris cel mai mult este oul realizat în 1897, care celebrează încoronarea ultimului ţar al Rusiei, Nicolae al II-lea. Coronation Egg, oul de la încoronare, a fost făcut cadou ţarinei, pentru a sărbători încoronarea ţarului. Este de culoare citron, întrucât, la încoronare, ţarina purta o rochie de culoarea galben citron şi în onoarea ei a fost făcut.

În interiorul oului se află o copie în miniatură, a trăsurii imperiale pe care ţarul a folosit-o la încoronare. Această trăsură a fost făcută în atelierele lui Faberge, dar sub supravegherea maestrului care crea trăsurile imperiale. Şi el a stat câteva luni în atelierul lui Faberge ca să poată să reproducă exact căruţa imperială. De atunci, au fost create peste 65 de astfel de ouă Faberge. 

Cel mai mare colecționar de ouă Faberge 

Unul dintre marii colecţionari de ouă Faberge a fost afaceristul american Forbes. Afaceristul a deţinut nouă dintre cele 65 de ouă Faberge cunoscute, a căror valoare a fost estimată în anul 2004 la peste 100 milioane de dolari. Prima bijuterie din această colecţie achiziţionată de Forbes este Oul „Marlborough Clock”.

În afară de familia imperială, de celebrele bijuterii în formă de ou s-au putut bucura şi mari personalităţi ale vremii. Un mare admirator al lui Faberge a fost industriaşul Emanuel Nobel, nepotul lui Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, care a comandat în 1913 un „ou de gheaţă”. Nobel era un suedez care trăia în Rusia şi care a făcut o avere enormă. A intrat în aristocraţia rusă şi avea un palat superb la Sankt Petersburg. Dădea foarte multe recepţii. Fiind un om elegant de la natură, la masă, în faţa fiecărei doamne se găsea un ou Faberge. Oul pe dinafară era în floare de gheaţă.

Foto: Facebook

Trecutul secret al lui Adolf Hitler. A visat să devină artist

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre