Rețeta de magiun de prune este una veche și se face în multe țări. De aceea, are multe nume. În Bucovina, gospodinele fac acum povilă, adică magiun fără zahăr.
Magiunul de prune fără zahăr. Se numește povilă în Bucovina
Rețeta de magiun are multe nume: silvoiz, lictar, povidlă, pegmez sau pecmez, silvoiță. Magiun de prune facem și noi, românii, dar fac și austriecii (Powidl), nemții (Pflaumenmus), cehii, slovacii, sârbii, ungurii, polonezii etc. Cuvântul magiun are origine turcă dar el se numește și: lictar(de la lekvar din lb. maghiară), silvoiz, silvoiță (de la szilvaiz – din lb. maghiară), povidlă (de la Powidl – termen venit de la austrieci dar cu origine slavă, din Boemia și Polonia), pegmez, pecmez sau petmez în Banat. În Bucovina noastră se numește povilă.
Cel mai bun magiun este cel fiert în cazan, la foc de lemne sau în groapă cu jăratic. În funcție de soiul de prune folosit magiunul are culoare frumoasă roșiatică sau violacee.
Cel mai frecvent magiunul se face din prune foarte coapte și dulci. Acestea sunt mai seci, iar magiunul nu trebuie fiert atât de mult. Austriecii recomandă folosirea prunelor italiene culese după prima brumă și având concentrație mare de zahăr.
Cât se fierbe magiunul de prune?
Magiunul de prune ar trebui să scadă la jumătate față de cantitatea inițială de fructe, dar sunt cazuri în care acesta este fiert și mai mult, până devine foarte gros.
La aragaz, este recomandată alegerea unor cratițe largi (de minimum 30-40 cm diametru sau chiar de 50-60 cm), cu fundul gros și a unor site sau discuri metalice pe care acestea să fie așezate deasupra focului. Suprafața mare a cratițelor accelerează vaporizarea, adică magiunul va scădea mai repede și nu vom fi nevoiți să stăm cu orele lângă el.
Cum e face magiunul de prune fără zahăr. Rețeta
Ingrediente
- 3 kg prune bine coapte
- o linguriță esență de vanilie (optional) .
Mod de preparare
- Spală prunele bine și scoate sâmburii.
- Taie prunele cât mai mărunt, apoi pune-le într-o cratiță cît mai încăpătoare. Puneți cratița la foc mic, amestecând constant până când prunele încep să-și lase propriul suc.
- Fierbeți prunele pentru 4 ore la foc mic, amestecând periodic pentru a te asigura că magiunul nu se lipește.
- Cu puțin timp înainte de a opri focul adaugă esența de vanilie, dacă îți place magiunul mai aromat, apoi închide focul și lasă-l să se odihnească 20 de minute.
- Sterilizează borcanele în cuptorul încins la 150 de grade pentru 10 minute, apoi umple-le și întoarce-le cu gura în jos până se răcesc.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook