Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum ne afectează stresul viața zilnică

Cum ne afectează stresul viața zilnică
În ziua de azi, suntem expuși constant la o mulțime de stimuli care pun presiune asupra sistemului nostru nervos. Viața de zi cu zi înseamnă, pentru cei mai mulți, muncă și activități contra cronometru. E important să înțelegem stresul și să îl gestionăm, arată specialiștii.

Iată câteva referințe cu privire la stres. O statistică arată că, în 2011, fiecare a 10-a zi liberă în Germania a fost luată pe motiv de stres. În perioada  2008 – 2009 France Telekom a înregistrat 39 de sinucideri din cauza stresului cauzat de restructurarea întreprinderilor. În cele 27 de state membre ale UE, stresul legat de muncă pune în pericol un sfert din lucrători.  În S.U.A., 1 milion de persoane lipsesc zilnic de la muncă din cauza stresului.

Care sunt simptomele stresului

Nervozitate constantă, nerăbdare, iritabilitate, susceptibilitate la boli, boli cardiovasculare, boli ale căilor respiratorii superioare, indigestie, infecții ale pielii, probleme ale sistemului nervos, insomnie, căderea părului, pierderea poftei de mâncare sau creșterea poftei de mâncare. Toate acestea sunt și simptome ale stresului. Cele mai întâlnite. Și lista poate continua.

Stresul apare din probleme familiale, de muncă sau școlare, dar și din probleme materiale și sociale. Bolile, tulburările psihiatrice, stilul de viață monoton sau așteptările excesive, lipsa de calm și odihnă, dar și expunerea la zgomot persistent sunt factori de stres.

Când funcționează o reacție stresantă?

O reacție stresantă apare, de obicei, atunci când se fac reclamații asupra noastră. Stresul este o forță inerentă, motrice a vieții, dar trebuie să învățăm să o depășim.

Stresul este strâns legat de agresivitate. Dacă nu putem face față situațiilor stresante cu care ne confruntăm apar stările de depresie, anxietate, frică, iar în final acestea pot  duce la slăbirea sistemului imunitar. Stresul regulat accelerează îmbătrânirea corpului.

Cât de stresantă e poluarea fonică

Expunerea la zgomote puternice în mod constant cauzează stres. Vă dați seama de acest lucru cel mai adesea când începe un șantier lângă locuința voastră, sau când călătoriți în mari aglomerări urbane.  Ideea e că dacă nu ne putem relaxa corect, vom fi obosiți, letargici, iar performanța și starea noastră de muncă se vor deteriora.

Pe de altă parte, acustica afectează foarte mult menținerea atenției și calmului. De aceea, dacă aveți biroul sau casa în locuri zgomotoase, e ideal să folosiți materiale fonoabsorbante, de exemplu: panou fonoabsorbant, panou acustic, covor acustic, perdea fonoizolantă.

Ce putem face pentru a depăși stresul?

Încercați să analizați problemele și să vă gândiți la soluții

Nu vă panicați, credeți în voi înșivă! Dacă ceva nu funcționează, încercați din nou

Creați o casă liniștită și liniștită: cu mobilier plăcut și confortabil și accesorii pentru eliminarea zgomotului

Apartamentul poate fi o oază de liniște

Plimbați-vă în aer curat

Faceți sport în mod regulat

Ascultați muzica preferată

Găsiți un hobby distractiv

Gândiți pozitiv

Mâncați sănătos și conștient

Apreciați micile plăceri și frumusețea vieții

Sursa foto: Pixabay

Ce gest uimitor a făcut Ed Sheeran pentru copiii cu dificultăți de învățare

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre