Cum să faci iaurt acasă

Cum să faci iaurt acasă
Dacă te numeri printre persoanele care au renunţat să ia masa în oraş și preferă să își prepare mesele acasă, cu siguranţă ai parte de numeroase beneficii. Atunci când găteşti acasă ştii exact ce mănânci şi poţi alege cantitatea ingredientelor, în funcţie de gusturile tale. Astfel, nu doar că vei reuşi să economiseşti bani, dar te vei bucura şi de o alimentaţie corectă şi echilibrată.

Unul dintre preparatele pe care le poţi savura este iaurtul, popular atât la micul dejun, cât şi ca gustare între mese, așa că te învățăm cum să faci iaurt de casă. E simplu şi rapid, ca alternativă mult mai sănătoasă la iaurtul cumpărat din magazin.

Ingrediente și ustensile necesare

Atunci când decizi să faci iaurt în casă, nu vei avea nevoie decât de două ingrediente simple, potrivite pentru a obţine un litru de iaurt sănătos. Aproximativ 2 litri de lapte cu minimum 2% grăsime și 60 g de iaurt din comerţ sau iaurt probiotic, care să aibă scris pe etichetă „culturi lactice vii sau active”. Cele mai des întâlnite denumiri sunt culturile de S. Thermophilus, Bifidus sau L. Bulgaricus.

Dacă ingredientele sunt pregătite, trebuie să ai la îndemână şi cele mai utile echipamente, cu ajutorul cărora vei putea să pregăteşti cea mai delicioasă reţetă de iaurt. O oală mare, cu pereţi groşi, care nu va răci prea curând preparatul. De preferat ar fi să alegi o oală din inox sau ceramică. O spatulă de bucătărie și un termometru pentru gătit mai sunt necesare.

Cum să faci iaurt acasă

Pune laptele în oala curată şi încălzeşte-l, amestecând treptat, până ajunge să aibă temperatura de 93 de grade Celsius. Foloseşte termometrul, pentru a fi sigură de temperatura lichidului.

Odată ajuns la această temperatură, ia laptele de pe foc şi lasă-l să se răcească, până ajunge la 42-44 de grade Celsius. Nu ezita să amesteci uşor laptele, pentru a nu se forma pelicule subţiri la suprafaţă.  Ia aproximativ 200 ml din laptele care s-a răcit şi amestecă-l cu iaurtul cumpărat, până obţii o pastă omogenă. Toarnă compoziţia formată în oala cu lapte şi continuă să amesteci cu o lingură sau cu un tel.

După acest pas, nu uita să acoperi oala cu un capac rezistent şi să o înveleşti într-o bucată de material. Ulterior, oala va fi introdusă în cuptor, fără că acesta să fie încins. Acest pas este esenţial pentru păstrarea unei temperaturi optime a laptelui, între 40-43 de grade Celsius, timp în care se va închega şi va forma iaurtul.

Păstrează oala în cuptor minimum 4-5 ore. În funcţie de numărul de ore în care laşi compoziţia să se închege, te vei bucura de un iaurt dens şi cu gust acrişor, specific. Evită să amesteci în iaurt pentru a-i verifica consistenţa. După 4-5 ore, poţi vedea dacă s-a închegat suficient şi abia atunci vei gusta din el. Scoate oala din cuptor, scurge zerul rămas la suprafaţă şi foloseşte borcane cu capac pentru a păstra iaurtul. Se poate păstra în frigider timp de 7-10 zile.

Sursa: Chefi la cuțite

Budincă de conopidă. Fără ouă, fără carne, fără prăjire!