Francezii au descoperit cu mult timp în urmă că, atunci când găteşti pere în vin, fructele devin de-a dreptul delicate şi parfumate. Aromele şi gusturile, în acest caz, se îmbină armonios şi nu au cum să dea naştere decât unui desert perfect.

Cum să faci pere fierte în vin, vedeta emisiunii ”Chefi la cuțite”

Din punct de vedere istoric, perele în vin sunt un desert tradiţional din regiunea viticolă Beaujolaise, situată la nord de oraşul Lyon din Franţa. La începutul secolului al XIX-lea, exista deja o reţetă, cunoscută sub numele de „compotul gospodinei”.

Fructele erau fierte într-un vas cu vin roşu, zahăr, o bucată de scorţişoară, cuişoare până căpătau „riduri”. În prezent, bucătarii mai „curajoşi” adaugă şi frunze de dafin, ghimbir, ienibahar sau chiar boabe de piper.

Feliile de citrice sunt un alt ingredient popular pentru aromatizarea vinului fiert. De reţinut este ca perele să aibă o textură fermă, nu prea coapte, şi să fie gătite la temperatura camerei, nu proaspăt scoase din frigider. Cabernet Sauvignon este o alegere bună pentru vinul roşu, iar Chardonnay sau Chablis pentru cel alb.

Pere fierte în vin. Rețeta

Perele fierte în vin sunt pot fi servite calde sau reci. Dacă folosiți vin roşu, un truc este să lăsați perele în acel sirop peste noapte pentru a căpăta uniform acea culoare puternică de roşu.

Atenție! Preparatul va avea în jur de 235 de kcal, 51 g carbohidraţi, 51 g zaharuri, 2 g fibre.

Ingrediente

  • 6 pere, descojite, cu tot cu codiţă
  • 1 păstaie vanilie
  • 1 baton scorţişoară, înjumătăţit
  • 1-2 linguri zeamă de portocală
  • 2-3 anasoni stelaţi
  • 1 sticlă de vin roşu sau alb, după preferinţă
  • 225 g zahăr pudră
  • 1 crenguţă de cimbru

​Mod de preparare

  • Într-un vas, puneți vinul împreună cu zeama de portocală, anasonul, scorţişoara, cimbrul, zahărul pudră şi păstaia de vanilie tăiată în câteva fâşii.
  • Adăugați perele, puneții capacul şi lăsați să fiarbă 20-30 de minute până ce miezul lor s-a înmuiat.
  • Dași perele deoparte.
  • Adăugați vinul şi mai lăsați să dea un clocot până ce va scădea şi vei obţine o textură ca de sirop.
  • Desertul se poate servi cu sos de ciocolată, cremă de mascarpone sau o cupă de îngheţată cu vanilie.
  • Decorați cu ingredientele strecurate din vin.

Portokalopita. Plăcintă grecească însiropată cu portocale

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp