Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum se alege carnea pentru friptura la cuptor. Secretele bucătarilor

Cum se alege carnea pentru friptura la cuptor. Secretele bucătarilor
Nu este suficient să fie aruncată o bucată de carne la cuptor pentru o friptură bună. Contează, în primul rând, carnea aleasă, ingredientele și dacă are os. Secretele bucătarilor.

Mulţi dintre bucătarii amatori aleg pentru friptură carne fără os. Acest lucru, însă, nu este întotdeauna recomandabil, spun băcătarii profesioniști.

Dacă doriţi ca friptura la cuptor să se facă mai repede, atunci este bine să alegeţi o carne cu os, deoarece osul este un bun conductor şi carnea se face mai repede.

Cum se alege carnea pentru friptura la cuptor. Secretele bucătarilor

Focul dat foarte tare nu înseamnă o friptură reuşită. La început, puteţi fixa cuptorul la maxim câteva minute pentru ca friptura să aibă o crustă potrivită. Apoi, cea mai bună temperatură este cea de 180 de grade. Dacă vreţi ca totul să fie gata mai repede, dar şi ca friptura să aibă un gust delicios, atunci acoperiţi-o cu o folie de aluminiu.
Dacă alegeţi o carne prea slabă atunci este bine să o împănaţi cu puţină slănină. De asemenea, puţin vin sau unt, înainte ca friptura să fie gata, o poate frăgezi. Dacă tăiaţi carnea felii înainte să o puneţi la tavă, aveţi grijă ca acestea să aibă peste 1 centimetru grosime pentru a nu se usca.

Ponturi pentru alegerea cărnii de friptură la cuptor

O friptură reuşită depinde 100% de carnea pe care o alegeţi.

  • Cea mai bună carne de porc pentru friptura la tavă este spata sau pulpa, deoarece are şi puţină grăsime şi nu va ieşi seacă. Şi muşchiul file este delicios, mai ales dacă alegeţi muşchiuleţii mici şi îi împănaţi cu puţină slănină pentru a fi fragezi.
  • Cea mai bună bucată de carne de vită este muşchiul. Acesta se găteşte puţin şi se serveşte, de regulă, în sânge. Pentru cei care nu agrează friptura în sânge pot alege antricot sau rasol. Acesta se găteşte mai mult, poate chiar şi două ore, dar are un gust excelent, deoarece carnea este suculentă.
  • Dacă gătiţi pui la cuptor, alegeţi pulpe sau aripi, deoarece pieptul este sec. Bucătarii recomandă ca puiul să fie gătit la cuptor întreg, fie că este la tavă sau la rotisor, deoarece are un gust mai bun.
  • În ceea ce priveşte grătarul, preferat de foarte mulţi români, este bine să alegeţi carnea de la ceafa porcului sau un muşchiuleţ, deoarece este fragedă. Pentru ca grătarul să iasă perfect trebuie să fie încins. Este obligatoriu ca aceasta să fie condimentată după ce este gata.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre