Gătitul la abur este util în prepararea legumelor și a peștelui. Poți folosi această metodă pentru garnituri de legume sau supe creme, pentru întreaga familie, dar și pentru prepararea mâncării în cazul bebelușilor.

Ce este important de știut la această metodă?

Atunci când te decizi să folosești această metodă de gătit, ar trebui să respecți câteva reguli care te vor ajuta ca rezultatul să fie un preparat delicios.

Respectarea timpului recomandat pentru fiecare aliment gătit. În acest sens, urmăriți cu atenție imaginile din articol. Atenție, legumele gătite întregi au nevoie de un timp mai îndelungat decât cele tăiate felii sau cuburi.

Pentru a se găti corespunzător, legumele trebuie să aibă aceeași mărime. Taie legumele în dimensiuni uniforme, astfel încât să se gătească aproximativ la aceeași viteză și  în același timp. Poți amesteca legumele, dar nu uita că legumele mai fragede, precum broccoli, se vor găti mai repede decât legumele mai dense, precum morcovii.

Dacă vrei să gătești legumele amestecate în același timp, adăugă mai întâi legumele cu gătire mai lungă și apoi legumele cu gătit mai rapidă după câteva minute. De asemenea, poți tăia legumele mai dense puțin mai mici, astfel încât să se gătească mai repede și să se termine în același timp cu restul legumelor.

Nu puneți prea multă apă în vas, astfel încât aceasta să nu atingă legumele din coș. Pentru a folosi această metodă de gătit ai nevoie de un vas de gătit la aburi. Acesta poate să fie o oală specială  ori steamer-ul din bambus,  fie diverse dispozitive din inox sau bambus care se pot introduce în orice oală de gătit.

Cum găteși la abur corect legumele

Pregătește legumele. Legumele se spală și se taie în bucăți uniforme sau se lasă întregi, după preferință. Nu uita, însă, că bucățile mai mici se gătesc mai repede ca cele mai mari.

Adaugă apă în oala în care gătești, apoi introduci coșul și verifici ca apa sa nu atingă coșul în care vor fi puse legumele. Dacă trebuie adaugi sau scoți din apă. Așezi capacul pe oală cât mai etanș. Pune apa la fiert pe foc mare. Când apa începe să fiarbă tare, în clocot, și vezi că încep să iasă aburi, este momentul să adaugi legumele.

Adaugă legumele, împrăștiindu-le uniform în coș, acoperă cu capacul și redu focul la minim. Fixează cronometrul. Legumele sunt gata atunci când poți străpunge cu ușurință cu un cuțit partea cea mai groasă din legumă. Majoritatea legumelor au o culoare intensă atunci când sunt gata.

Închide focul și scoate legumele din oală. Dacă le lași trebuie să știi că ele vor continua să se gătească în continuare, ceea ce poate duce la o gătire excesivă.

Sursa: Mamachef.ro

Napoleon a schimbat moda în mai multe țări!

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp

Parteneri