Cum se gătește cordon bleu, un preparat cu o istorie de 70 de ani

Cum se gătește cordon bleu, un preparat cu o istorie de 70 de ani
Caşcaval, şuncă şi piept de pui,  sau carne de curcan ori de vită, tăvalite prin pesmet şi prăjite, așa se prepară cordon bleu și este o reţetă populară în multe culturi şi gastronomii. Un preparat pe care îl cunoaştem cu toţii, dar despre istoria căruia ştim foarte puţin.

Există mai multe opinii diferite cu privire la originea numelui dat celebrei rețete de șnițel pane cu brânză și șuncă în interior. Două versiuni par credibile: prima versiune spune că firul folosit de bucătari pentru a ține împreună feliile de carne aveau culoarea albastră. Cea de-a doua versiune spune că este o rețetă inventată de un bucătar fin, adică un „cordon-bleu”. Cert este că, istoric, rețeta datează din anul 1950.

În loc să gătească escalopurile direct în tigaie, așa cum se obișnuia, acest bucătar a avut ideea genială de a pune pe fiecare escalop o felie de șuncă suculentă și o bucată de brânză delicioasă din Alpii elvețieni, Gruyere. Apoi le-a împăturit în două, le-a tăvălit în pesmet și le-a gătit în unt cu sare și piper. Rezultatul a fost imediat îndrăgit.

Cordon bleu a ajuns să fie preparat industrial

Iar de atunci această rețetă tradițională și delicioasă a evoluat. Prin anii 1980 preparatul se găsea gata pregătit pe rafturile supermarketurilor și a devenit unul dintre alimentele preferate ale copiilor. La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, cordon bleu consta într-o felie subțire de escalop de vițel, învelită într-o felie de șuncă albă și o felie de brânză Emmental franțuzească, toate împăturite în jumătate și tăvălite în pesmet înainte de a fi prăjite în unt.

Preparatul se întâlneşte azi sub diferite versiuni. În America, este copt în cuptor şi nu prăjit în ulei, iar în Elveţia, carnea este subţiată, învelită în pesmet, iar între două sniţele puse unul peste altul se pune şuncă şi brânză. Poate diferi de asemenea varietatea de brânză. Varianta elveţiană foloseşte Emmentaler sau Gruyere. În Ungaria, este folosită carnea de vită în locul celei de pui, însă umplutura este similară.

Rețetă supr simplă pentru 4 porții de cordon bleu

Ingrediente: 4 cotlete subțiri de vițel, 4 felii de șuncă, 4 felii de brânză Emmental, 2 ouă întregi, 1 recipient cu pesmet

Mod de preparare:  Se pune o felie de șuncă pe escalop, urmată de o felie de brânză Emmental. Îndoiți feliile împreună pentru a forma un rulou. Se scufundă totul într-un castron în care s-au bătut în prealabil ouăle. La final, se tăvălește rulada în pesmet și se repetă operațiunea de trei ori. Rulourile de cordon bleu astfel obținute de coc în cuptor, la 180° C timp de 30 de minute. Opțional, ele pot fi prăjite într-o tigaie cu ulei.

Sursa foto: Pixabay